Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Vi upplever just nu stora driftstörningar i telefonin. Felsökning pågår.

Läs mer...
Augusti

Så ska du sortera de nya plastkorkarna

Från och med 3 juli 2024 gäller krav på att plastkorkar ska sitta fast på dryckesförpackningar upp till tre liter enligt EU:s engångsplastdirektiv. Syftet är att motverka nedskräpning. Man vill helt enkelt minska nedskräpningen av lösa korkar och se till att de inte slängs i naturen.

Hur ska jag sortera?

Sortera plastkorken och lämna till plaståtervinning, om den går lätt att separera från pappersförpackningen.

Lämnar du kvar plastkorken på förpackningen vid källsortering påverkar det inte materialåtervinningen av pappersförpackningen som utgör den största delen av förpackningen. Däremot kommer inte plasten i korken att materialåtervinnas om den sitter kvar på förpackningen, utan istället energiåtervinnas och användas som processenergi för pappersmaskinen.

Om du som konsument vill försäkra dig om att plastkorken på förpackningen går till materialåtervinning, ska du alltså ta loss korken när du källsorterar, om det är enkelt att göra. Därefter är det viktigt att du lägger korken i insamling för plastförpackningar och inte slänger den på marken.

Det har skrivits en del om det nya engångsplastdirektivet i media.
Här kan du läsa mer

Källa: Klargörande kring rapportering av plaståtervinning i media - NPA

Visste du att?

I många EU-länder är korken ett stort nedskräpningsproblem, och även i Sverige visar skräpmätningar att det har blivit vanligare att den hamnar i naturen. 2023 mätte Håll Sverige Rent 38 plastkorkar per 100 meter strand på Bohuskusten; det motsvarar ungefär en plastkork var tredje steg du tar.

Alla vinner på att du återvinner!

Sidan uppdaterades: