Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Kommunerna tar över insamlingen av förpackningsavfall från hushållen 2024

En ny förordning om producentansvar för förpackningar gäller från den 1 januari 2024. Kommunerna tar då över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningar från FTI (Förpackningsinsamlingen). Vi planerar nu för hur detta ska göras på ett så bra sätt som möjligt för Nacka.

Nya regler för förpackningsinsamlingen

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka återvinningen av förpackningar samt minska mängden förpackningar och förpackningsavfall. Reglerna innebär bland annat:

  • Kommunerna tar över ansvaret för att samla in förpackningsavfall den 1 januari 2024.
  • Senast den 1 januari 2027 ska kommunerna ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar från hushållen (papper, plast, glas och metall). Utöver detta ska skrymmande förpackningar av papper och plast samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser.

- Vi ser fram emot att ta över insamlingsansvaret och tror att vi på det här sättet kommer kunna öka återvinningen i Nacka, säger Jan Setréus, avfallschef Nacka vatten och avfall.

Hur kommer insamlingen att se ut i Nacka?

Det är ännu inte klart hur hela insamlingssystemet kommer se ut i Nacka. Tillsammans med kommunen planerar Nacka vatten och avfall just nu intensivt för övertagandet av insamlingsansvaret från 1 januari 2024.

Vad gäller för flerbostadshus som redan har fastighetsnära insamling av förpackningar?

I och med att det blir ett kommunalt insamlingsansvar för förpackningar får fastighetsägare, bostadsrättsföreningar eller samfälligheter inte välja att anlita någon annan entreprenör än den/de som Nacka vatten och avfall har upphandlat. Befintliga avtal kommer behöva sägas upp då de blir ogiltiga 1 januari 2024.

I pågående utredning ingår att hitta en lösning så att befintlig fastighetsnära insamling kan fortsätta utan uppehåll vid årsskiftet. Mer information kommer inom kort.

Vad gäller för flerbostadshus som saknar fastighetsnära insamling av förpackningar?

Fastighetsägare, brf eller samfällighet som idag saknar insamling av förpackningar behöver börja planera och avsätta ytor för förpackningsinsamling (papper, plast, metall och glas), samt även gärna för returpapper (dock ej lagkrav).

Nacka vatten och avfall kommer erbjuda en delvis avgiftsfri hämtning av förpackningar från 1 januari 2024. Senast 2027 ska fastighetsnära insamling vara på plats.

Vad gäller för enbostadshus?

Införandet av fastighetsnära insamling för enbostadshus (villahushåll) ligger ännu något år fram i tiden. Mer information kommer när det blir aktuellt.

Återvinningstationerna blir kvar

Tillsammans med kommunen planerar Nacka vatten och avfall för ett övertagande av samtliga återvinningstationer (ÅVS) i Nacka. Förpackningar kommer fortsatt kunna lämnas vid en ÅVS efter 1 januari 2024.

atervinningsstation-nacka-forum-670x290.jpg

Bakgrund

De nya bestämmelserna innebär att kommunerna tar över det operationella ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall. Idag ligger ansvaret för insamlingen på producenterna. Ansvarsövergången sker den 1 januari 2024.

Senast den 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara införd för hushållen. De vanligast förekommande förpackningsslagen (papper, plast, metall och glas) ska alltid samlas in fastighetsnära. Skrymmande förpackningar av papper och plast ska samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser och övriga förpackningsmaterial (trä, keramik, textil och dylikt) på en kretsloppscentral (KLC). Vidare ska alla förpackningsmaterial tas emot på en KLC.

Från och med 2026 blir kommunerna även ansvariga för att se till att förpackningsavfall kan återvinnas på ett enkelt sätt på allmänna platser, som exempelvis på torg och i parker.

Regeringen har också beslutat om förenklingar för verksamheters hantering av förpackningsavfall. Kravet på deras skyldigheter att sortera och återvinna förtydligas och de kommer att kunna lämna avfall utan volymbegränsningar på mottagningsstationer i hela landet.

Källa: Regeringen och Naturvårdsverket.

Mer information

Länk till Förpackningsinsamlingen (FTI)
Länk till Avfall Sverige
Länk till Naturvårdsverket

Mer information om insamlingen i Nacka kommer löpande publiceras på vår hemsida och via vårt nyhetsbrev för flerbostadshus och samfälligheter (prenumerera här).

Sidan uppdaterades: