- Vi är stolta över att ha minskat avfallet med 87%. Det har varit roligt att göra utmaningarna och vi har egentligen bara ett tips. Sätt igång! Varenda steg i rätt riktning för att leva mer hållbart räknas, säger Karolina Ernarp som tillsammans med sin familj kom trea i tävlingen.
Under året har hushållen i Minimeringsmästarna lärt sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar och workshops. Hushållen har också antagit olika utmaningar. Året har varit indelat i fem teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Deltagarna har bland annat utmanats i att bjuda på en måltid lagad på rester, anordna klädbytardag, städa utan skadliga kemikalier och att designa om textil. Tre gånger under året har de vägt allt avfall de genererat under en tvåveckorsperiod, både det som källsorterats och det som hamnat i den vanliga soppåsen. I Nacka har åtta utvalda hushåll medverkat.
I söndags utsågs vinnarna i den nationella tävlingen som bedömdes enligt följande kriterier:
Tillsammans har alla deltagande hushåll minskat sitt avfall med 45 procent. I kommuntävlingen placerade sig Nacka på andra plats.
- Minimeringsmästarna har lockat 250 hushåll i 50 kommuner att utmana sig själva och varandra under ett år. Vi är så imponerade av alla våra familjer som engagerat sig för att minska sitt avfall och visat att det går att göra en förändring, säger Catarina Östlund, projektledare på Nacka vatten och avfall.
Mängden avfall speglar hur vi tar vara på jordens resurser. Avfallsmängderna behöver minska, helst ska det inte bli något avfall alls. För att minska konsumtionens klimatpåverkan behöver vi använda det vi har så länge som möjligt och köpa nytt i sista hand. År 2021 gav ett genomsnittligt svenskt upphov till 475 kg kommunalt avfall, det vill säga allt avfall inklusive grovavfall, förpackningar och matavfall som återvinns.
Målet med Minimeringsmästarna är att deltagarna ska minska sina avfallsmängder avsevärt genom inspiration och kunskap. På lång sikt är målet att inspirera andra hushåll och verksamheter att minska de totala avfallsmängderna.
Minimeringsmästarna koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund med stöd från Avfall Sverige. Nacka vatten och avfall tillsammans med Tyresö kommun och Stena Fastigheter Stockholm har under projektet samverkat lokalt.
Läs mer om Minimeringsmästarna här.
Bild från finalträffen 16 oktober på familjen Ernarp-Andersson samt projektledare Catarina Östlund.
Sidan uppdaterades: