Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 17 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. Sammanlagt blir det 35 kilo.
Matsvinnsberget visar hur mycket mat som en person slänger varje år, helt i onödan. Matsvinnsberget är som toppen av ett isberg. Det vi ser är bara en liten del av ett stort problem. Det är mycket som inte syns och gömmer sig under ytan. Förutom att maten som slängs har en miljö- och klimatpåverkan, har det krävts mycket resurser för att producera maten. Den har till exempel odlats, förädlats, transporterats, förvarats, förpackats helt i onödan när maten till slut slängs hemma hos dig.
Det är bara det oundvikliga matavfallet som egentligen hör hemma i matavfallspåsen (exempelvis skal, ben, kärnor, kaffesump och äggskal). Genom att planera dina inköp och ta vara på resterna kan du minska matsvinnet och göra både plånboken och miljön en tjänst.
Fler tips hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.
Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka här.
Tillsammans med kommunen arbetar Nacka vatten och avfall för att uppfylla målen i Nackas Avfallsplan 2021-2026 som rör avfallsförebyggande. Vi informerar Nackabor om matsvinn i samband med matavfallskampanjer och samverkar med livsmedelsbutiker för att minska svinnet. Vi samarbetar även med kommunens inköpsenhet för att sprida kunskap om matsvinnsfrågor. Arbete med att förebygga avfall och minska matsvinnet i stadshuset och kommunalt finansierade verksamheter är även en av åtgärderna i Nackas avfallsplan.
Sidan uppdaterades: