Av allt avfall som slängs från hushåll i Sverige klassas ungefär 9 procent som farligt avfall. Till farligt avfall räknas allt som är giftigt, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt. Det kan till exempel vara olika typer av elektronik, färger, sprayburkar, batterier eller lösningsmedel.
Farligt avfall måste hanteras på rätt sätt, eftersom det kan skapa stora problem för människor, djur och miljön om det hamnar på fel ställe. Kemikalierna som sprids i naturen kan dessutom stanna kvar väldigt länge och färdas vidare genom luft och vatten. Att ha koll på sitt farliga avfall är därför väldigt viktigt men det behöver varken vara krångligt eller farligt. Här är tre tips:
Oftast är produkter som är farliga för människa och miljö märkta med en farosymbol. Det finns två typer av farosymboler. På äldre produkter är de orangea och svarta och på nya produkter är de röda, svarta och vita.
Du kan lämna farligt avfall till våra kretsloppscentraler. Du kan också lämna farligt avfall inklusive mindre el- och elektronikprodukter från hushållet till vår Mobila kretsloppscentral. Det går även bra att lämna farligt avfall i ett Elreturskåp. Skåpen är specialgjorda för insamling av småbatterier, lampor och småelektronik och finns vid ett antal i matbutiker i Nacka.
I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra i att minska sina avfallsmängder. Tävlingen pågår i ett år, går igenom fem teman och varje tema har tre utmaningar. De tre utmaningarna till temat farligt avfall är att inventera kemikalier, rensa ut gammal elektronik och testa ett husmorstips.
Testa att:
Inventera vilka kemikalier du har i ditt hem.
Byt ut minst tre kemikaliefyllda produkter mot någon produkt utan eller med mindre kemikalier.
Rensa ut gammal elektronik
De flesta har mängder av gammal elektronik hemma i lådor, på vinden och i förråd. Rensa ut din gamla elektronik och sälj, skänk eller återvinn den.
Husmorstips
Testa ett husmorstips, från internet, sociala medier eller kanske någon vän. Har du ett eget husmorstips?
Alla kan bli minimeringsmästare, även de som inte deltar i den officiella tävlingen. Läs mer här om hur du blir en digital Minimeringsmästare.
Sidan uppdaterades: