När stora städer började bygga vatten och avloppsledningar i början på 1800-talet har fett i avloppsledningar varit ett problem, berättar Ralph Hedenström från Stockholm Vatten och avfall. Redan 1884 hade USA skapat en fettavskiljare som de tog patent på, men fett i avloppsledningar har fortsatt vara ett problem världen över. I början av 1990-talet var ca 80% av alla avloppsstopp i Stockholm relaterade till fett, men Ralph tror att detta gäller de flesta större städer.
Källa: Stockholm Vatten och Avfalls arkiv
Fettklumparna byggs upp i kombination med bland annat våtservetter och hushållspapper som felaktigt hamnat i avloppet. Ofta uppstår propparna på ledningssträckor med dåligt fall, svackor eller där det är lågt flöde. Ralph lyfter fram att alla har ett ansvar att se till så att avloppsvatten flyter på i ledningarna. Ansvaret ligger inte bara på de som är ansvariga för ledningarna eller reningsverk utan alla måste se till att inte skräp eller fett spolas ner.
Fett som spolas ner i avloppet via diskvatten är relativt varmt och flytande. När temperaturen i avloppsvattnet sjunker stelnar fettet och bildar klumpar. På vintern är det bara några få plusgrader i avloppsledningarna. Ralph brukar jämföra detta händelseförlopp med smör, som blir mjukt och rinnigt i rumstemperatur men stelnar i kylskåpet. Temperaturen avloppsrören under vintern är kallare än i ett kylskåp.
Kostnaden för ”fettstoppen” varierar. Vissa enklare stopp kostar från 3000 kronor att spola bort, men enstaka stora stopp kan kosta miljonbelopp. Om fettpropparna inte tas han om i tid kan detta orsaka stora problem. Fettet i avloppsröret kan med tiden brytas ner och då bildas bland annat svavelväte som är väldigt frätande. Det kan leda till att både avloppsrör och brunnar får stora skador och måste bytas ut.
Om fettet inte bryts ned och bildar en fettpropp så måste vattnet ta vägen någonstans. Antigen kan det leda till en översvämning eller så måste avloppsvatten bräddas via dagvattenledningar. Detta leder till att orenat avloppsvatten kan rinna till sjöar och vattendrag.
Fettproppar i avloppet är lätta att undvika om vi alla ser till att aldrig spola ner fett efter matlagning. Torka alltid av stekpannan med papper innan du diskar och samla upp fett i en behållare och släng det i restavfallet eller lämna in det till en miljöstation.
Sidan uppdaterades: