I Nacka får vi vårt vatten ifrån Mälaren för att producera dricksvatten. Men även om det finns gott om vatten i sjön så kan vattenverken bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Det går även åt energi och kemikalier för att producera dricksvatten, så om du vattnar smart och hållbart i sommar hjälper du till att vattnet ska räcka till alla hela sommaren.
Om något i trädgården behöver vattnas så är det bäst att göra det på morgonen. Undvik att vattna på dagen när det är som varmast eftersom det mesta av vattnet avdunstar istället för att komma till växterna. Att vattna på kvällen går också bra, men tänk på att du kan locka fram sniglarna. Det är alltid bättre att vattna sällan men mycket, än att småvattna ofta. Om vattnet når längre ner i marken kan växten utveckla ett kraftigare och djupare rotsystem och klarar på så sätt torka bättre. Undvik att vattna din gräsmatta. Generellt klarar en gräsmatta långvarig torka. Gräset blir brunt men tar sig igen när regnet kommer.
Att punktbevattna för hand är mest effektivt. Undvik att vattna trädgården med vattenspridare då en stor del av vattnet inte ens når växternas rötter, eftersom det hinner avdunsta på vägen. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
Ett bra sätt att bibehålla fukten i jorden och inte behöva vattna så ofta är att täcka jorden med organiskt material som exempelvis gräsklipp, halm eller flis. En stor bonus är att det på samma gång minskar ogräsets framfart.
Bästa sätter att spara på vårt dricksvatten är att vattna med regnvatten. Samla regnvatten från stuprör i en tunna och använd det för vattning. Idag finns många fina tunnor och smarta utfällda utkastare att hitta i trädgårdsbutikerna. Var lite kreativ och använd din fantasi för att hitta vad som passar bäst hos dig. Tänk på att det är bra att ha ett lock eller nät över tunnan för att undvika att skräp faller ner i vattnet.
För vår livsmiljö!
Sidan uppdaterades: