En fjärdedel av Nackas matavfall samlas in
Enligt prognosen för 2019 kommer endast en fjärdedel av Nackas matavfall samlas in under året, vilket är långt från det nationella målet. Det innebär att stora mängder av Nackas matavfall går upp i rök – istället för att omvandlas till biogas och biogödsel.
- För att nå målet är det viktigt att vi blir fler som sorterar och vi som redan gör det behöver tänka på att sortera ut allt matavfall, säger Jan Setréus avfallschef på Nacka vatten och avfall.
Tillsammans når vi målet
Det finns mycket man som hushåll kan göra. Är man redan ansluten till matavfallsinsamlingen är det viktigt att tänka på att allt oundvikligt matavfall ska hamna i den bruna matavfallspåsen – och inte i den vanliga soppåsen. Som oundvikligt matavfall räknas till exempel skal, ben, kärnor, kaffesump och äggskal.
- För de hushåll som ännu inte är anslutna, är det jätteenkelt att komma igång. Inte nog med att man bidrar till en bättre miljö så sparar man pengar på sitt avfallsabonnemang, säger Maria Karlsson, kundhandläggare på Nacka vatten och avfall.
Har du ännu inte kommit igång? Låt ditt bananskal göra skillnad och anmäl dig till matavfallsinsamlingen idag.
Varje matavfallspåse räknas
Matavfall uppstår i nästan alla hushåll. Och det är inte mycket matavfall som behövs för att göra skillnad. På en påse rötat matavfall kommer man nästan 4 km med en biogasbil.
Visste du att?
- Var femte matkasse som bärs hem slängs.
- Varje år slänger vi ca 19 kilo ätbar mat per person i soporna.
- Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000-6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Läs mer om matsvinn här.
- Du sparar pengar när du matavfallssorterar då tömningen av dina vanliga sopor blir billigare.
Om det nationella målet
Nacka kommun vill bidra till att nå globala och nationella miljömål och ställer sig därför bakom regeringens etappmål, som fokuserar på ökad resurshushållning i livsmedelskedjan. Målet är att hälften av matavfallet ska sorteras ut senast 2020 och behandlas biologiskt.
Sidan uppdaterades: