Under 2018 ökade utsorteringen av matavfall i Nacka från 25 till 28,6 procent. Det vill säga över 400 ton mer insamlat matavfall som gick till biogas och biogödsel. Det nationella målet är att 50 procent av matavfallet ska samlas in år 2020.
Diagram över insamlade mängder matavfall i Nacka.
Men fortfarande slänger Nackaborna bort mer än hälften av matavfallet i de vanliga soporna och vi vet att mycket ätbar mat även hamnar i den bruna påsen.
– Det är ett fantastiskt att vi samlar in mer och mer matavfall i Nacka. Men fler hushåll och verksamheter behöver sortera sitt matavfall. Det är även viktigt att minska matsvinnet säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.
Tidigare har matavfallsinsamlingen i Nacka varit avgiftsfri men i takt med ökat antal matavfallsabonnenter ökar även kostnaderna för insamlingssystemet. En avgift om 5 kr per tömning har vid årsskiftet införts dels för att spegla kostnaderna för systemet, dels för att öka förståelsen för problematiken kring matsvinn. Med avgiften om 5 kr per tömning synliggör vi matsvinnet och tar ett ansvar för vår gemensamma livsmiljö.
Tömningsavgiften för restavfall är oförändrad för de som matavfallssorterar.
Mer och mer matavfall samlas idag in i Nacka vilket är toppen då det är bättre än att matavfall slängs bland de vanliga soporna. Men det är betydligt bättre för miljön att minska matsvinnet i stället för att använda matresterna till biogasproduktion. Ur klimatsynpunkt är det cirka 10 gånger mer effektivt att förebygga matavfall än att använda matavfallet för biogasproduktion.
När du matavfallssorterar är du med och bidrar till en hållbar framtid! Men tänk på att inte slänga ätbar mat.
Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka och anmäl dig här.
Läs mer hur du kan minska matsvinnet här.
Källor: Nacka vatten och avfall, SCB, Naturskyddsföreningen, Avfall Sverige och IVL Svenska miljöinstitutet.
Sidan uppdaterades: