Idag tillhandahåller 25 av 26 kommuner i Stockholms län lösningar för att sortera ut matavfall och i höst omfattar detta samtliga kommuner. Vid årsskiftet 2017 källsorterades en dryg fjärdedel av matavfallet, vilket betyder att Stockholms län befinner sig halvvägs mot målet.
Bäst i länet är Södertälje/Nykvarn där 55,2 procent av matavfallet källsorterades 2017. I Nacka sorterades 24,1 procent av matavfallet ut 2017.
- I Nacka ser vi en uppgående trend och fler väljer att ansluta sig till matavfallsinsamlingen, men vi har en bit kvar, säger Mats Eriksson, avfallshandläggare på Nacka Vatten och Avfall.
Matavfall är en resurs man rötar till biogas, vilket ger betydande miljönytta eftersom det ersätter fossila drivmedel. Vid produktionen får man även fram biogödsel, med viktiga näringsämnen så som fosfor som då återförs till åkermark.
- Utmaningen är att få fler medborgare och fastighetsägare att bidra på samma sätt som inom källsortering av tidningar och glasflaskor. Alla länets kommuner, inklusive Nacka, anstränger sig nu för att få fler att komma igång. Vi försöker göra det lätt att ansluta sig, säger Mats Eriksson, avfallshandläggare på Nacka Vatten och Avfall.
Kommunerna i länet är nu rustade för att ta emot stora volymer matavfall. Hur mycket som samlas in är beroende av verksamheter, fastighetsägare och privatpersoners vilja att bidra. I vissa fastigheter kan det av bland annat utrymmesskäl fortfarande vara svårt, men Nacka vatten och avfall arbetar för att hitta lösningar i dialog med fastighetsägarna.
Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka och anmäl dig idag!
Källor: Nacka vatten och avfall, SCB, Naturskyddsföreningen, Avfall Sverige och IVL Svenska miljöinstitutet.
Sidan uppdaterades: