Världsvattendagen initierades av Förenade Nationerna 1992 och uppmärksammas varje år den 22 mars. Syftet är att belysa världens gemensamma vattenfrågor och att sprida information. Miljöförstörelse, tillsammans med pågående klimatförändringar med ökande regnmängder, driver de vattenrelaterade kriserna vi ser runt om i världen. Problem med översvämningar, torka och förorenade vattenresurser förvärras av att vegetation, mark, floder och sjöar förändras eller tas bort. Årets Världsvattendag belyser naturbaserade sätt att lösa problemen både i landskapet i stadsmiljön.
Läs mer om: Världsvattendagen och Förenade Nationerna, UN Water
I Nacka arbetar kommunen tillsammans med Nacka vatten och avfall för att på ett naturnära och hållbart sätt ta hand om dagvatten. Dagvatten är regn- och smältvatten som tillfälligt rinner på marken och behöver tas om hand på rätt sätt. Det finns flera sätt att arbeta med naturliga lösningar för att ta hand om dagvattnet i stadsbebyggelse.
Regnbäddar är ett exempel på en lösning där regnvattnet tas om hand i stadsmiljön. De skapar även ett estetiskt mervärde och bidrar till biologisk mångfald.
Bild: Regnbädd där växter planeras för att på ett naturligt sätt ta hand om vattnet.
I Nacka stad planerar vi för flera naturliga lösningar som tar hand om dagvattnet nära källan, istället för att leda iväg vattnet. Exempel på detta är:
(skelettjord = en teknik för att skapa goda förutsättningar för träd som planteras i hårdgjord stadsmiljö och som även fungerar som magasin för fördröjning och rening).
Bilden visar regnbädd i genomskärning i gatumiljö.
För att samordna arbetet och för att ha en gemensam målsättning kring dagvattenfrågorna har kommunen tillsammans med Nacka vatten och avfall arbetat fram ett förslag till en ny dagvattenstrategi. Den ska bidra till att att både de lokala och nationella miljömålen uppnås. Läs mer om förslag till ny dagvattenstrategi här.
Om du vill läsa vidare om kommunens målsättning och arbete med dagvatten gå in på Nackas nya webbsidor om dagvatten.
Sidan uppdaterades: