Svar:
Ja, alla som använder Tiptapp och hjälper någon annan är försäkrade för olycksfall och överfall via If Skadeförsäkringar. Försäkringen är fri från självrisk.
Svar:
Skatter och eventuella egenavgifter ska deklareras och betalas individuellt av varje användare som haft en inkomst i appen. Tiptapp påminner aktivt alla användare när det börjar bli dags att deklarera och Tiptapp har också en dialog med Skatteverket för att förenkla och automatisera detta framöver.
Svar:
Tiptapp är en applikation i telefonen där användarna i egenskap av privatpersoner hjälper varandra att flytta saker från en plats till en annan. Till exempel återvinning till kretsloppscentralen, lilla bohaget till den nya adressen eller hämtning av Blocket-fyndet hos en säljare på andra sidan stan. I appen kan du också skänka saker för återanvändning.
Svar:
Ladda ner Tiptapp från App Store eller Google play. Skapa ett konto med ditt mobilnummer, sen kan du sätta igång och be om hjälp direkt.
Svar:
Du anger själv vilka tider du föredrar att få hjälp. Den genomsnittliga svarstiden är ca 35 sekunder från det att annonsen är publicerad och de flesta har blivit hjälpta efter en dryg timme.
Svar:
Varje kommun har ett ansvar för att avfall inom kommunen återvinns eller bortskaffas. Kommunerna ska i sina lokala renhållningsordningar ange hur detta ansvar ska utföras. Detta brukar kallas för det kommunala avfallsmonopolet. Nacka kommun har via avfallsföreskrifterna gett privatpersoner möjligheten att köra avfall från andra privatpersoner till kommunens anläggningar.
Mark- och miljööverdomstolen ger i sin dom grönt ljus att nyttja Tiptapp AB’s app för förmedling av transporter av bland annat grovavfall från privatpersoner.
Svar:
Tiptapp hjälper dig som inte har bil, tid eller möjlighet att själv åka med ditt grovavfall och återvinning till någon av Nackas kretsloppscentraler. Genom Tiptapps app kan du på ett enkelt och snabbt sätt hitta någon som kan hjälpa dig hämta och återvinna dina saker.
Svar:
Du kan få hjälp med den typ av avfall som normalt uppkommer i privatpersoners hushåll. Det innebär att endast en begränsad mängd farligt avfall kan lämnas per annons och sådant som normalt uppstår tex färg, spillolja, nagellack och andra kemikalier. Asbest får inte lämnas på anläggningarna.
Svar:
Att skapa en annons är enkelt. Du tar ett foto på det du behöver hjälp att få hämtat, sätter ett pris du är villig att betala (rekommenderade priser anges) och anger vilka tider du vill ha hjälp. Efter publicering får du förfrågningar av andra användare som vill hjälpa dig och du väljer vem som ska hämta dina saker. Betalningen görs direkt i appen, med en knapptryckning, efter att du har blivit hjälpt.
Svar:
För att skilja mellan yrkesverksamhet och att hjälpa någon annan i egenskap av privatperson, finns det en årlig gräns för hur mycket du kan tjäna. Denna gräns är satt till 100 000 kr inklusive moms per år, vilket ungefär motsvarar 75 000 - 80 000 kr exklusive moms. Detta belopp är i linje med omsättningsgränsen för momsregistrering i Sverige.
Genom att hålla sig inom denna gräns kan du hjälpa andra och samtidigt tjäna en extra slant utan att oroa dig för att det ska betraktas som en professionell verksamhet. Tiptapp meddelar dig om du närmar dig den årliga inkomstgränsen.
Svar:
Nej, i Nackas avfallsföreskrifter framgår vad som gäller vid transport av kommunalt avfall. Privatpersoner kan inte anlita andra yrkesmässiga utförare, men däremot kan privatpersoner anlita en annan privatperson för hjälp med mindre mängder avfall. För att vara helt säker på att avfallet inte dumpas utan hanteras på kretsloppscentralen, samt säkerställa att det finns tydlig försäkrings- och ansvarsfördelning om något skulle inträffa under transporten, rekommenderar vi att använda Tiptapp för ändamålet.
Svar:
Nej, de som använder Tiptapp agerar i egenskap av privatpersoner utan något anställnings- eller uppdragsförhållande till Tiptapp.
Alla som använder Tiptapp samsas dessutom i samma app (som t.ex. köpare och säljare på Blocket). Därför kan en användare ena dagen vara den som hjälper någon annan, för att nästa dag var den som blir hjälpt.
Svar:
Genom att använda Tiptapp kan vi vara säkra på att avfallet inte dumpas. På kretsloppscentralen måste den som lämnar avfallet scanna en QR-kod som personalen på plats har tillgång till. QR-koden är unik för varje avlämning som sker via appen.
Användare som har hämtat avfall verifierar även återvinningen genom att använda appen för att ta bilder av avfallet när det är lastat i användarens fordon på platsen för hämtning, samt på kretsloppscentralen. Bilderna sparas och laddas upp tillsammans med geokoordinater och tidsstämpel. Tillsammans visar det att allt som hämtats upp har tagits med till en godkänd kretsloppscentral, under öppettiderna. Dessutom kontrolleras all återvinning av Tiptapps supportteam.
Svar:
NVOA vill underlätta för de Nackabor som inte har bil att på ett enkelt sätt få avfallet upphämtat, och samtidigt känna sig säkra på att det hanteras korrekt. I samarbetet ingår en kontrollfunktion som säkerställer att avfallet sorteras på någon av Nackas kretsloppscentraler. Genom att ingå den här typen av samarbete får NVOA också tillgång till värdefull data gällande hanterade avfallsmängder och volymer till återbruk. Denna data kan sedan användas till att utveckla bättre avfallstjänster för Nackaborna.
Sidan uppdaterades: