Från 2023 har kommunerna ansvar för att bygg- och rivningsavfall från hushåll och icke yrkesmässiga verksamheter samlas in och återvinns.
Krav på sortering av bygg- och rivningsavfall
Utsortering av bygg- och rivningsavfall ska i första hand ske där det uppstår, enligt avfallsförordningen (SFS 2020:614). Detta gäller både privatpersoner och yrkesmässiga verksamheter. Syftet är att öka möjligheterna till återanvändning och materialåtervinning.
Avfallet ska sorteras i minst följande fraktioner:
- Trä
- Metall
- Plast
- Gips
- Glas
- Mineraler som består av betong, tegel, klinker, keramik eller sten (lämnas sorterat på Östervik)
- Farligt avfall (t.ex. impregnerat trä, målarfärg)
- Avfall med producentansvar (t.ex. elavfall)
Lämna bygg- och rivningsavfall
Du som hushåll eller icke yrkesmässig verksamhet lämnar bygg- och rivningsavfall utan avgift på kretsloppscentralerna. Detta gäller om du själv genomför åtgärder för egen räkning utan att anlita ett företag.
Om ett företag anlitas för renovering eller rivning är avfallet ett verksamhetsavfall och lämnas företrädesvis på en annan anläggning, eller på kretsloppscentralen mot avgift.
Yrkesmässiga verksamheter lämnar bygg- och rivningsavfall mot en avgift, läs mer här.
Kommer du med ett företagsregistrerat lastfordon?
Planerar du att lämna bygg- och rivningsavfall (inkl. trädgårdsavfall) från ditt hushåll och ska använda ett lastfordon (transportbil/lätt lastbil) som är registrerat på ett företag? Då måste du göra en föranmälan inför ditt besök.
Få bygg- och rivningsavfall hämtat
Vill du få ditt bygg- och rivningsavfall hämtat?
Du som hushåll eller icke yrkesmässig verksamhet kan få ditt bygg- och rivningsavfall hämtat vid fastigheten. Detta gäller om du själv genomför åtgärder för egen räkning utan att anlita ett företag.
Avfallet måste vara sorterat enligt ovan fraktioner och kan hämtas i storsäck och/eller container. Priser finns i avfallstaxan som du hittar här.
Byggåterbruk
På Boo och Östervik kretsloppscentral kan du lämna in lastpallar och byggmaterial för återbruk. Läs mer om byggåterbruk här.
Detta tar vi inte emot
Asfalt och asbest
Asfalt och asbest tas inte emot på kretsloppscentralen. Nacka vatten och avfall har avtal med Koviks återvinningsanläggning som tar emot asfalt och asbest från Nackas hushåll mot en avgift.
Läs mer om asfalt och asbest
Asfalt
Asfalt kräver analys av miljö- och hälsofarliga ämnen och får inte överskrida gränsvärdet om 70 mg/kg. (PAH summa 16). Allt under gränsvärdet kan Koviks anläggning ta emot. Analys ansvarar du själv för och analysprotokollet behöver tas med vid avlämning.
Kostnad för avlämning: 723 kronor/ton
Asbest
Asbest måste vara väl förpackad i tätslutande emballage innan du lämnar det till Kovik.
OBS! Fyll i och skriv ut blanketten nedan innan du besöker Kovik för att kunna lämna asbest.
Blankett grundläggande karakterisering asbest. (Word-dokument, 57 kB)
Kostnad för avlämning: 2 019 kronor/ton
*Ovanstående priser är för år 2025 och gäller inklusive lagstadgad mervärdesskatt, f.n. 25 procent. Avfallsskatt ingår.
Betalningssätt
Du kan betala med Swish eller betalkort direkt på plats. Anläggningen tar inte emot kontant betalning. Uppge att du bor i Nacka kommun.
Adress Kovik återvinningsanläggning
Lagnövägen 23, Gustavsberg.
Öppettider
Alla helgfria vardagar klockan 06:30-15:30. Med reservation för avvikande öppettider. Se hemsida för Kovik återvinningsanläggning.
Frågor?
Har du frågor kan du kontakta Kovik återvinningsanläggning på telefon: 08-519 333 29.
Jord- och schaktmassor
Jord- och schaktmassor tar vi inte emot på kretsloppscentralen. Massor som provtagits och är utan anmärkning kan lämnas på Koviks återvinningsanläggning mot avgift. Ej provtagna massor eller förorenade massor kan lämnas på Löt återvinningscentral.
Verksamhetsavfall
Verksamhetsspecifikt avfall tas inte emot på kretsloppscentralerna, undantaget mindre mängder bygg- och rivningsavfall. Bygg- och rivningsavfall som utgörs av eller innehåller farligt avfall, t.ex. tryckimpregnerat trä och slipers tas inte emot från verksamheter.
Sidan uppdaterades: