Svar:
Nacka vatten och avfall tog över ansvaret för samtliga återvinningsstationer i Nacka 1 januari år 2024. Vartefter fastighetsnära insamling, eller närsorterat som vi kallar det, byggs ut i Nacka kan vissa återvinningstationer tas bort på vissa platser och vissa tillkomma.
Efter år 2027 är kommunerna endast skyldiga att samla in skrymmande förpackningar av papper och plats vid lättillgängliga insamlingsplatser. Exakt hur detta kommer se ut är ännu inte beslutat.
Eventuellt kommer vi ha kvar systemet med återvinningsstationer i Nacka men beslut om detta är ännu inte fattat.
Läs mer om återvinningsstationerna i Nacka här.
Läs mer om fastighetsnära insamling eller närsorterat som vi kallar det här.
Svar:
Lämna plastförpackningar till en återvinningsstation och panta PET-flaskor så att de kan bli till ny råvara. Endast plastförpackningar får lämnas till våra återvinningsstationer.
För att plasten ska kunna återvinnas på bästa sätt är det viktigt att skilja mellan plastförpackningar och andra plastprodukter.
Läs mer i nyhet om plaståtervinning.
Om du är osäker på hur du ska sortera, ta hjälp av vår Sorteringsguide.
Svar:
Sök efter din närmaste återvinningsstation i Nacka och se när den töms och städas på sopor.nu.
Svar:
Genom att lämna dina förpackningar till återvinning bidrar du till ett hållbart Sverige och en friskare planet. Din återvunna förpackning kan bli en ny förpackning. När vi återvinner materialen flera gånger sparar vi naturresurser och minskar onödiga utsläpp. Vi vill att det ska vara lätt för dig att återvinna och att miljönyttan ska bli så stor som möjligt.
Många vet inte att vi faktiskt är skyldiga enligt lag att sortera vårt avfall. Det gäller både privatpersoner och företag. De företag som tar fram eller säljer förpackningar ansvarar även för att de samlas in och återvinns. Dessa företag kallas producenter och ska enligt lag följa något som kallas för producentansvaret.
Varje förpackning som kommer in i återvinningssystemet bidrar till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden.
Svar:
Alla förpackningar som lämnas till en återvinningsstation i Nacka transporteras till vår upphandlade omlastningsstation och skickas därefter vidare till olika återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.
Svar:
Gör en felanmälan via vårt formulär och välj kategori: övrigt – tappat föremål. Vår tömningsentreprenör hanterar därefter ärendet. Har behållaren redan tömts finns det tyvärr ingen möjlighet att få tillbaka det du tappat. Om behållaren inte har tömts kan entreprenören mot en kostnad hjälpa till. Det är viktigt att du uppger stations-ID samt vilket materialslag det var i behållaren du tappade saken i. Om möjligt ange ID-nummer på behållaren (metallbricka). Det behövs för att vår entreprenör ska kunna koppla ihop dig med rätt tömmare.
Att ta ut kranbil på plats är förenat med en kostnad. Betalning sker direkt till vår entreprenör, på plats, innan arbetet utförs. Du behöver också identifiera dig till chaufför, med körkort eller annan godkänd ID- handling. ID- handling fotas av. Du är också skyldig att återfylla containern och städa upp på platsen.
Tre prisnivåer (inklusive moms):
Svar:
På återvinningsstationen (ÅVS) lämnar du endast förpackningar. Förpackningarna kan vara av plast, papper, glas eller metall. Du har även möjligheten att lämna gamla batterier i El-kretsens batteriholkar. På de flesta återvinningsstationer finns även insamling av textil i textilbehållare. Återvinningsstationen är till för privatpersoner.
På Nackas bemannade kretsloppscentraler (KLC) lämnar du bland annat grovavfall som trädgårdsavfall, vitvaror, möbler, elektronik och liknande.
Sidan uppdaterades: