Hoppa till innehåll
Mars

Tillit, trivsel och samarbete i arbetsgrupperna inom familj och arbete

Ida Appelfeldt är biträdande verksamhetschef för familj och arbete inom Välfärd samhällsservice. Tillsammans med teamen på Första linjen, Familjecentralen och Familjemottagningen tog Ida emot Arbetsmiljö- och hälsoutmärkelsen 2024. Utmärkelsen är ett resultat av ett långsiktigt arbete med att utveckla teamarbetet och säkerställa att övergripande mål bryts ner till både verksamhet- och teamnivå. Arbetsprocesserna följs upp kontinuerligt, utvärderas och omvärderas vid behov.

En lärande organisation

- Vi vill vara en lärande organisation där medarbetarna är vår viktigaste resurs. Ett exempel på det är att medarbetarna själva bjuder in kollegor till föreläsningar och seminarier för att sprida det senaste inom forskning, utbildningsuppdateringar och metoder inom sitt område. Det är uppskattat och lärorikt för hela verksamheten.

Genom att skapa en kultur där lärande och kunskapsdelning står i fokus, ges medarbetarna möjlighet att utvecklas både individuellt och som team. Den gemensamma strävan efter utveckling har varit central för framgången och den goda arbetsmiljön på arbetsplatserna.

Tillit och trygghet för ett bättre arbetsklimat

Som chef försöker Ida alltid vara närvarande och tillgänglig för att bygga relationer och skapa förtroende och tillit till sina medarbetare.

- Där det finns tillit och trygghet finns det också utrymme för att ibland göra misstag. Det gör det också lättare att se när det finns behov av ytterligare omtanke och eventuella arbetsanpassningar.

Arbetsgrupperna arbetar preventivt utifrån friskantalen, vilket har lett till ökad trivsel och snabbare återgång i arbetet vid längre sjukdomsperioder. Hälsosamtal, feedback och nära ledarskap är viktiga inslag för att fånga upp medarbetarnas behov och främja en hälsosam arbetsmiljö.

- Det gäller att ha örat mot rälsen och ligga ett steg före för att kunna fånga upp det subtila och vara redo att agera. Vi behöver förstå varandras varför. Alla har en viktig funktion att fylla, och det vi gör tillsammans gör skillnad. Det kan låta som en klyscha, men vi är varandras arbetsmiljö.

Ida Appelfeldt brödtext.jpg

Hälsostrategier och arbetsanpassning

För att säkerställa ett hållbart arbetsklimat arbetar Ida och teamen kontinuerligt med hälsostrategier som förebygger ohälsa och främjar medarbetarnas välmående. Hälsosamtal och nära ledarskap skapar en trygg miljö där medarbetarna känner sig sedda och lyssnade på. Detta stärker inte bara arbetsklimatet utan gör det också möjligt att snabbt upptäcka eventuella problem och agera i tid.

Teamarbete och gemenskap

Ida och hennes team värdesätter starkt gemenskapen i lekfullhetens tecken. De arrangerar regelbundet inkluderande aktiviteter, som lunchyoga, frukostar, fika och medarbetarledda APT-möten. Aktiviteterna bidrar till att skapa en stark lagkänsla och en arbetsplats där det är naturligt att stödja varandra.

- Eftersom vårt arbete ofta är både krävande och utmanande känns det viktigt att vi möts upp regelbundet i olika sammanhang. När medarbetarna mår bra presterar de också bra, vilket är mitt yttersta ansvar som chef. Vi ställer upp för varandra i med- och motgångar. Vi vinner som lag och vi förlorar som ett lag. Jag är så tacksam över att få leda de här verksamheterna som dagligen möter flera av Nackas barn, ungdomar och föräldrar i en hjälpsökandesituation. Teamen gör verklig skillnad varje dag för våra medborgare!

Här finns motiveringen till Arbetsmiljö- och hälsoutmärkelsen.

Sidan uppdaterades: