Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Prisas för sitt arbetsmiljöarbete

Under vecka 17 delades Årets Arbetsmiljöutmärkelse ut. Arbetsutmärkelsen 2021 gick till Kajsa Björner med medarbetare och skyddsombud vid Jarlabergs skola, Georgios Katsikiotis och Lisa Granberg med medarbetare och skyddsombud vid kundserviceenheten och Johan Ekdal med medarbetare och skyddsombud vid fritidsgårdsverksamheten.

Motiveringar och tips från pristagarna

Kajsa Björner med medarbetare och skyddsombud vid Jarlabergs skola

Arbetsmiljö Kajsa.jpg

Motivering

Kajsa Björner med medarbetare och skyddsombud vid Jarlabergs skola driver ett proaktivt, systematiskt och framgångsrikt arbetsmiljöarbete som resulterat i en mycket fin verksamhet, bra föräldrakontakter och en god arbetsmiljö. Medarbetarundersökningens resultat visar att samtliga medarbetare trivs på arbetsplatsen, är totalt sett nöjda med sin arbetssituation och stolta över det arbete som de utför.

Dialog, delaktighet, inflytande och samarbete är framgångsfaktorer som är självklara på arbetsplatsen. Andra framgångsfaktorer är tydliga förväntningar och ett ledarskap som ger medarbetarna förutsättningar att ta ansvar i sitt arbete. De regelbundna arbetsplatsträffarna uppskattas av medarbetarna och är ett aktivt forum för dialog och utveckling av arbetsmiljön som har gett resultat. Personalomsättningen är låg och bland medarbetarna finns många ambassadörer som kan rekommendera sin arbetsplats och Nacka kommun som arbetsgivare till andra.

Vad tycker ni är viktigt för att för att skapa en bra arbetsmiljö?

- Att vi ser, hälsar på varandra och att alla är lika viktiga och behövs. Genom goda relationerna mellan alla medarbetare och chef har vi bra förutsättningar för en bra arbetsmiljö. Både medarbetare och chef behöver vara lyhörda och ha en samsyn på verksamheten och uppdrag. Det ska finnas möjlighet att kunna påverka sin arbetssituation. Det är också viktigt med en närvarande chef som har sin dörr öppen för medarbetarna. Dessutom tror vi på att våga vara personliga.

Vad har ni för tips till andra på hur man får en bra arbetsmiljö?

- Det är att visa intresse för varandras arbete i verksamheten och att lyfta sina kollegor, ge beröm när någon gjort något bra! Det är också viktigt att ha roligt, och vi skrattar mycket på jobbet. Skapa en prestigelös miljö där det tillåts och var stolt över både dina egna och andras framgångar. Skapa ett klimat där allas roller är lika viktiga.

Georgios Katsikiotis och Lisa Granberg med medarbetare och skyddsombud vid kundserviceenheten

Arbetsmiljö KSE.jpg

Motivering

Kundserviceenheten driver ett proaktivt, systematiskt och framgångsrikt arbetsmiljöarbete och är en uppskattad enhet som levererar service i toppklass. Genom ett framgångsrikt ledarskap med motiverade medarbetare som trivs med sitt arbete får enheten återkommande höga resultat i medarbetarundersökningen. Enhetens chefer är tydliga, närvarande och motiveras av sina medarbetare, deras engagemang och stolthet i det arbete de utför varje dag. De får medarbetarna att leverera på topp, trivas och utvecklas i både arbetet och i nya roller.

Kundserviceenheten är en förebildsenhet för ett arbetsmiljöarbete som drivs proaktivt och systematiskt utifrån tydliga uppdrag och förväntningar med återkommande dialog och uppföljning. Enheten har en i särklass utmärkt förmåga att ställa upp, ställa om och utför nya uppdrag med bravur.

Vad tycker ni är viktigt för att för att skapa en bra arbetsmiljö?

- Vi tycker att grunden är att trivas med sitt arbete, vara engagerad och ha kul tillsammans. Tydliga mål, ett öppet inkluderande klimat och ett ledarskap med stort hjärta är något vi står för.

Vad har ni för tips till andra på hur man får en bra arbetsmiljö?

- Arbeta med att skapa att skapa trygga, positiva medarbetare som uppskattar och tycker om att arbeta tillsammans så kommer resultat och god arbetsmiljö. Det är också viktigt att ta tag i sådant som skaver och välkomna det som behöver förbättras, där alla inkluderas i utvecklingsarbetet.

Johan Ekdal med medarbetare och skyddsombud vid fritidsgårdsverksamheten

Arbetsmiljö Johan.jpg

Motivering

Fritidsgårdsverksamheten driver ett systematiskt arbetsmiljöarbete som en naturlig del i verksamheten. Arbetsgrupperna lyfter upp arbetsmiljön både ur ett fysiskt och psykosocialt perspektiv på personalmöten som äger rum varje vecka. Alla arbetsgrupper arbetar systematiskt för att det ska finnas tillit och förtroende och att alla ska kunna kommunicera öppet och ärligt.

Medarbetarundersökningen används som ett verktyg för att arbeta med förbättringsområden utifrån målen för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. De arbetar också med att identifiera styrkor som de önskar bevara i verksamheten. Det målinriktade arbetsmiljöarbetet har gett effekt med goda resultat i medarbetarundersökningen och en uppskattad verksamhet.

Vad tycker ni är viktigt för att för att skapa en bra arbetsmiljö?

- Det är viktigt att miljön präglas av ett klimat där man kan kommunicera rakt och ärligt i alla led i syfte att utveckla verksamheten. Därför är det viktigt att få till en rutin som gör att man systematiskt arbetar med arbetsmiljöfrågor och uppföljning.

Vad har ni för tips till andra på hur man får en bra arbetsmiljö?

- Öka delaktigheten! Gör medarbetarna och skyddsombuden delaktiga i processer som berör arbetsmiljön. Värdera allas synpunkter och lösningar för att tillsammans finna gemensamma former för hur man bevarar styrkor och utvecklar förbättringsområden.

Sidan uppdaterades: