Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Stadsdirektörens e-trappmöte 31 januari

Chefsfrukost på torsdag, Nya digitaliseringsdirektören presenterade sig, Försäljning av villa på Moravägen, Naturban markanvisning och klassisk arkitektur i Centrala Nacka, Covidläget för Välfärd samhällsservice.

Chefsfrukost på torsdag

Stadsdirektör Victor Kilén inledde dagens möte med att påminna om chefsfrukosten torsdag den 3 februari. Mötet sänds viaTeams och pågår kl 9.00 - 11.30. Bland ämnena som tas upp är hur kultur- och fritidsaktiviteter kan bidra till ett tryggare samhälle för Nackas barn och ungdomar.

Nya digitaliseringsdirektören presenterade sig

Henrik Palmblad Wennergren börjar i Nacka i dag. Han kommer närmnast från Region Stockholm och Folktandvården där han varit it-chef och säkerhetschef i nästan tio år. Han är Nackabo själv, och hoppas få göra mycket bra för Nacka, som han tycker ligger långt framme inom digitalisering. Det ger möjlighet att fokusera på det som verkligen för oss framåt, att hitta smarta och effektiva arbetssätt med hjälp av teknik.

- Det handlar både om att göra saker smartare i vardagen och att hitta de riktigt innovativa lösningarna, sade han, och avslutade med att han ser fram emot uppdraget mycket.

Försäljning av villa på Moravägen

Trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman berättade att kommunfullmäktige i dag ska fatta beslut om försäljning av en villa på Moravägen 32, även (ö)känd som Hells Angels-villan. Villan var tidigare klubblokal för motorcykelklubben Hells Angels, vilket polisen tyckte var störande. Vid en bygglovstillsyn konstaterades att verksamheten inte var tillåten, och när klubben fick ett föreläggande flyttade de ut. Kommunen köpte fastigheten för att använda den som bostad för sociala ändamål. Det ledde till stora protester bland grannar som inte ville att flyktingar skulle få bo där. När människor senare flyttade in var det inga problem. Nu behövs dock inte lika många bostäder för sociala ändamål och kommunen säljer villan. Att kommunfullmäktige behöver fatta beslutet beror på fastighetens värde.

- Därmed får vi hoppas att Hells Angels-villan är ett avslutat kapitel i Nacka kommuns historia, avslutade Mats Bohman.

Naturban markanvisning och klassisk arkitektur i Centrala Nacka

Stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm berättade om två beslut från förrra veckan; i måndags tillkännagavs vinnaren i Sveriges första naturbana markanvisningstävling. Ett norskt bolag, Selvaag, har tagit fram ett spännande förslag på hur konceptet naturban kan tolkas i gestaltning och stadsliv. Kvarteret kommer att utvecklas på ett mycket centralt läge, platsen där Tvåans fritidsgård ligger i dag. Byggnaden visar på mötet mellan stad och natur och integrerar naturen, både som gestaltning och på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ska fungera under alla årstider och vara lätt att underhålla. Intresset var jättestort och det kom in många fina förslag.

I Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i onsdags godkändes bygglov för det klassisistiska kvarteret på Nya gatan. Det kommer att byggas intill de projekt som redan är på plats och uppförs av Wallenstam. Det blir något helt annat. Tillsammans speglar projekten mångfalden i Nacka stad och Centrala Nacka.

Slutligen nämnde stadsutvecklingsdirektören ett ärende i dagens kommunfullmäktige; en principöverenskommelse och inriktningsbeslut för Jaktvarvet i Saltsjöbaden. Där kommer flerbostadshus att byggas intill det gamla varvet vid vattnet.

- Det blir en väldigt fin utveckling, sade Katarina Wåhlin Alm.

Covidläget för Välfärd samhällsservice

Biträdande produktionsdirelktör för Välfärd samhällsservice Henrik Feldhusen berättade om ett tufft läge för kommunens verksamheter inom vård, omsorg och fritidsaktiviteter, men det fungerar. Många är sjuka och frånvarande, mellan 20 och 25 % på flera håll. Många kunder är också smittade - till och med fler än vid pandemins start 2020. De flesta blir inte särskilt sjuka. Vi märker en stor skillnad före och efter vaccinationerna, konstaterade Henrik Feldhusen, och uppmanade alla som inte vaccinerat sig ännu att göra det.

För att klara verksamheterna behöver personal flyttas runt. Många medarbetare kämpar och tar extra pass för att få det att fungera och förtjänar ett stort tack för sina insatser. För tillfället visstidsanställs extra personal för att skapa en buffert om situationen blir långdragen.

Välfärd samhällsservice kommer också att delta i regionens kampanj "Hela Stockholm mot pandemin" denna och nästa vecka. Det handlar om att uppmuntra till att vaccinera sig och att sätta upp för personalen vaccinationscentraler på två av kommunens största äldreboenden.

Victor Kilén avrundade med att påminna alla att stanna hemma vid symptom och att ta sin tredje vaccinationsspruta innan han önskade alla en god arbetsvecka.

Sidan uppdaterades: