Kommunstyrelsen tar i dag upp Mål och Budget för 2022-2024, berättade Annika Rainer, budgetchef på ekonomi- och finansstaben. 15 november kommer ärendet vidare till kommunfullmäktige för beslut. Kommunens förutsättningar inför 2022 är mycket goda. Prognosen för 2021 visar ett gott resultat tack vare hårt arbete i kombination med högre skatteintäkter än vad som hade budgeterats.
Skatten föreslås sänkas med 25 öre, vilket ger en kommunal skattesats på 17,98. Det är en av de lägsta skattesatserna i landet. Skola, äldreomsorg och socialtjänst får satsningar i form av checkhöjningar. Dessa tre områden höjs alla mer än normal uppräkning. Även förebyggande arbete mot brott och näringslivsklimatet får mer pengar.
De största investeringarna 2022 blir Sickla skola och multisporthallen i Fisksätra. Det budgeteras också för ett högre resultat 2022 än lägstanivån i styrmålet, vilket innebär att Nacka är rustat för kommande utmaningar.
Här finns förslaget till Mål och Budget 2022-2024
Här finns samtliga handlingar till kommunstyrelsen
Svante Renard från digitaliseringsenheten påminde om bytet från Telenor till A3. Förra veckan gick 400 användare över till A3 och denna vecka ska Kontaktcenter byta på tisdagen. Från fredag till måndag ska resterande 2 500 mobilanvändare gå över till nya operatören. Senast på onsdag ska alla ha fått ut sina simkort. Den som inte har fått det eller har frågor ska vända sig till sin chef eller den som delade ut simkort. En sms-påminnelse kommer när det är dags att byta simkort. Numret porteras på natten. Det datum och den tid som står på simkortet man har fått och anger när det är dags att byta. Läs informationen i brevet noga! Före datumet för övergången ska man lyssna av sina meddelanden i röstbrevlådan, eftersom de därefter försvinner. På webben finns manualer och alla detaljer. Serviceenheten kommer också att ha full support och extra bemanning från måndag nästa vecka. Sista dagen för byte är på måndag.
Här finns all information om bytet av telefoniplattform
Einar Fransson som är produktionsdirektör för Välfärd skola, berättade om två event nästa vecka. Måndagen den 1 november hålls ett kompetensutvecklingsevenemang för alla lärare i de kommunala grundskolorna. En helt unik samling av Sveriges främsta ämnes- och didaktikkunniga personer kommer till Samskolan som sänder evenemanget digitalt. Detta är ett tillfälle att förkovra sig och dela med sig mellan skolor och kolleger och hitta nya ämneskolleger att samarbeta och utveckla verksamheten med. Ungefär 800 lärare är anmälda.
På tisdag den 2 november hålls lärarnas forskningskonferens, LFK 21. Det är ett möte mellan Stockholms universitet och andra lärosäten och huvudmän i regionen. I år är det Nacka som är värd för evenemanget, som hålls digitalt. Cirka 700 lärare från olika huvudmän är anmälda. Ämnet för dagen är Teaching and Learning studies, alltså forskning i skolans vardag, med stöd från universitet och högskolor.
Katarina Centerdal, verksamhetschef Nacka seniorcenter Sjötäppan , berättade om digitalt cykel-VM för seniorer där man cyklar på en speciell träningscykel med en aktivitetsskärm som visar vyer från olika delar av världen. Både de boende på Sjötäppan och daggästerna har varit med och cyklat under ledning av fysioterapeut och arbetsterapeut. Det har varit en mycket uppskattad aktivitet. Det har cyklats i hela världen och i seniorernas barndomstrakter. Minnen har väckts från barndom och ungdom. Även tävlingsinstinkten har varit stark och man har hejat på varandra. Tävlingen avslutades på Internationella äldredagen 1 oktober och då kunde Sjötäppans cyklister summera ihop totalt 40 cyklade mil. Det gav Sjötäppan en förstaplats i Stockholm, sjunde plats i Sverige och 76:e plats i världen, trots att man startat sent. Stoltheten är stor. Medarbetarna ordnade en medaljceremoni och diplomutdelning, och Nacka Värmdö Posten har skrivit. Fler cyklar har kunnat köpas in för stimulansbidraget så att Sjötäppans seniorer kommer att kunna fortsätta cykla.
Kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius gjorde reklam för aktiviteter under höstlovet nästa vecka: Simhallarna är öppna och gratis för besökare upp till sex år, och kostar tio kronor för besökare mellan 7 och 19 år. Ishallarna har extra öppet. Biblioteken ordnar barnutsällning, bok och lek, skräckboksfika, robotpyssel och workshops i läskigt skrivande. Fritidsgårdarna erbjuder möjlighet att karva sin egen Halloweenpumpa, göra läskigt godis, gå på spökvandring, göra Halloweensminkning, baka, gå på nattbio, och vara med på utflykter och öppna sportverksamheter i idrottshallarna. Dieselverkstaden erbjuder en tvådagarskurs i konst, målning och keramik.
Se hela höstlovsprogrammet här
Ellinor Egefors, chef för äldreenheten, presenterade årets seniordag, som i år hålls för tionde gången. Temat är "Tredje åldern - varför den kan vara den allra bästa" och "Utbud för dig som är äldre i äldrevänliga Nacka". I år föreläser Amelia Adamo. Hon är ambassadör för en kampanj för att uppmärksamma och motverka ensamhet hos äldre. Evenemanget ordnas i Nackasalen den 29 oktober och då kommer många seniorer att vara där och äta lunch. Det ordnas ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass med vardera 50 personer. Evenemanget sänds även live.
Läs mer och hitta länk för att delta digitalt på Seniordagen här
På onsdag och torsdag arrangeras e-förvaltningsdagarna i Nacka. Ett tema är digitalisering. Utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Susanne Nord berättade att Nacka kommer att visa upp ett potpurri av olika case från vår verksamhet och som visar den digitala transformation som sker i vår hela verksamhet. Vi ska också visa upp att Nacka är en utbildningskommun i framkant. Ett nytt spår på e-förvaltningsdagarna är Edtech, och där kommer bland annat Vercity och Edtest att lyftas fram. I vår monter kommer också ett frö att visas upp från Edtest, där Välfärd skola driver ett pilotprojekt tillsammans med Eklidens skola och No Isolation. Projektet är till för att elever som inte kan gå i skolan av olika skäl ändå ska kunna delta i lärande och sociala sammanhang, med hjälp av en robot som fungerar som elevens ögon, öron och röst i klassrummet och styrs av eleven själv via mobil eller platta. Målet är att eleven ska kunna komma tillbaka så fort som möjligt. En kort film om projektet med rubriken Vägen tillbaka visades. Läs mer om projektet här
Här finns hela programmet till e-förvaltningsdagarna
Personaldirektör Elisabeth Carle konstaterade att undersökningen visat på ännu ett starkt resultat på majoriteten av frågorna. Även siffran för hållbart medarbetarengagemang ligger kvar på 80, vilket är i nivå med andra kommuner. Siffrorna har dock gått ner ganska rejält jämfört med tidigare år, mest inom Välfärd skola och Välfärd samhällsservice. Trots detta ligger även dessa områden på ett starkt resultat. Enheterna i stadshuset har gått ner minst, vilket innebär att denna del av organisationen för första gången har det högsta resultatet i Nacka. Det märks att arbetssituatuationen har blivit mer ansträngd. Resultatet backar för alla grupper utom för nyanställda. Den slutliga rapporten kommer i dag och publiceras då på nacka.se. Undersökningsföretaget Zondera kommer till Nacka för att presentera resultaten för chefer och fackliga företrädare denna vecka. Nu behöver det hållas dialog om resultaten och de prioriterade områdena ska analyseras för att hitta rätt åtgärder och bli en bättre arbetsplats framåt.
Reultaten i medarbetarundersökningen ska diskuteras. Varför har vi tappat, är det en coronaeffekt? Och hur vi arbetar framåt och hittar vidare i det nya normala för att alla ska kunna trivas på jobbet igen.
Sidan uppdaterades: