Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Utredning klar om vaccination av obehöriga

Nu är utredningen avseende kommunens hantering av vaccinationer mot covid-19 klar. Utredningen gjordes av revisions- och konsultföretaget PwC och presenterades för Lena Dahlstedt förra veckan. Utredningen har visat på att fyra personer som inte tillhörde priogrupp 1 blev vaccinerade i början av januari.

– Trots att utredningen visar att det var många frågor som var otydliga när vaccinationerna inleddes, exempelvis hanteringen av spilldoser, så var det ett felaktigt beslut av personerna att tacka ja till vaccinet, säger Lena Dahlstedt. Det som har hänt går inte att göra ogjort, men vi kan lära oss av det och undvika att det händer igen.

I rapporten kommer det fram att:

1) Regionens läkarorganisation hade för många doser i förhållande till de individer som var möjliga att vaccinera på vaccinationsdagen. Individerna uppges på förhand ha fyllt i hälsodeklarationen, men av någon anledning var det färre än beräknat som kunde vaccineras. Doser motsvarande det bestämda antal boenden som skulle vaccineras var anpassade efter förhandsinformation från hälsodeklarationen.

2) Vaccinatören fick ut fler doser än beräknat. För varje ampull fick de ut sex doser, och även om det bara fanns en individ kvar att vaccinera skulle en ny ampull öppnas.

3) Hållbarheten för de blandade doserna var sex timmar innan kassation.

4) Vaccinationstillgången upplevdes vid tillfället vara god.

5) Det saknades rutin eller riktlinje för hur spilldoser skulle hanteras, utöver att de inte skulle kasseras.

6) Det var inte på förhand undersökt vilka medarbetare som kunde vaccineras om det skulle finnas några spilldoser över.

Sidan uppdaterades: