Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Stadsdirektörens måndagsmöte 22 februari

Kommunstyrelse 22 februari, Utskottsmöten 23 februari, Åter allvarligt läge i pandemin, två grundskolor i Nacka har distansundervisning, Fritt från smitta och besök åter välkomna på äldreboenden, Vaccination för vårdpersonal i stadshuset på tisdag, Trafikstörningar i Centrala Nacka, Nacka har fått en egen betongsugga, Digital företagarträff 24 februari, Avtal för fritidsgårdarna klara, Sportlovsaktiviteter, Små ledningsgrupper i eftermiddag.

Kommunstyrelse 22 februari

Över 40 ärenden ska tas upp, varav hälften går vidare för beslut i kommunfullmäktige.

Två revisionsrapporter är på väg fram. De är båda ganska posititva till hur vi jobbar i kommunen. Den ena handlar om verksamhetsstyrning och målstyrning och den andra om arbetsmiljöfrågor och personalförsörjning inom socialtjänsten. Ta gärna del av alla ärenden i kommunstyrelsen här

Utskottsmöten 23 februari

I morgon är det miljöutskottsmöte och stadsledningsutskottsmöte. Miljöutskottet behandlar motioner om solceller och fossilfritt samt har ett medborgarförslag att ta ställning till. Här finns handlingar till miljöutskottets möte 23 februari

Stadsutvecklingsutskottet behandlar både stadsutvecklingsärenden och egna fastighetsärenden. De kommer att gå vidare till kommunstyrelsen i nästa steg. Här finns ärendena till stadsutvecklingsutskottet 23 februari

Läget i coronapandemin

Trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman konstaterade att smittspridningen nu åter verkar öka kraftigt och att läget är allvarligt. Han upprepade råden om att tvätta händerna och hålla avstånd, stanna hemma om du är sjuk, arbeta på distans om du kan och stanna i din sociala bubbla utan nya kontakter, samt använda munskydd i kollektivtrafiken.

Distansundervisning på grundskolor i Nacka

Einar Fransson, produktionsdirektör i Välfärd skola, berättade att regionens smittskyddsläkare förra veckan rekommenderat Järla skola att övergå till distansundervisning för mellanstadiet (åk 4-6). En dag senare kom rådet att hela Boo Gårds skola (F-6) skulle gå över till distansundervisning, eftersom flera anställda och elever hade konstaterad smitta med Covid-19 och flera andra hade symptom som kunde vara Covid-19. Elever som behöver omsorg och därför måste få vara i skolan är undantagna. Även Einar Fransson ville understryka allvaret i situatutionen och uppmanade alla att bidra genom att följa råden.

Smittfritt och besök åter välkommet på äldreboenden

Social- och äldredirektör Karin Kollberg kom med den positiva nyheten att det inte varit något fall av Covid-19 i de särskilda boendena de tre senaste veckorna. Det tillskrivs det faktum att alla som ville nu har fått sina två sprutor av vaccin och därmed är skyddade. Nu tar kommunen bort avrådan mot besök, men besöken ska fortfarande vara säkra. Alla är välkomna, men ombeds kontakta boendet i förväg för att planera besöket.

Vaccination i stadshuset tisdag - använd endast entré 17

Tisdag den 23 februari är det dags igen att låta personal på vård- och omsorgsboenden komma och vaccinera sig i Nacka stadshus. De som ska vaccineras använder entré nr 13, som är stängd för alla andra. Övriga anställda ska därför endast använda entré nr 17.

Trafiksituationen i Centrala Nacka

Bitr. trafik- och fastighetsdirektör Ulrica Haij berättade om hur trafiken på Skvaltans väg, Vikdalsvägen och Värmdövägen påverkas av pågående byggprojekt i Centrala Nacka. Sedan i morse finns endast ett körfält i varje ritning på Skvaltans väg. Trafikenheten följer läget noga och trimmar och justerar trafiksignaler vid behov för att få ett bra flöde i området. I morse klockan 8 slocknade trafikljusen och man fick gå ut med flaggvakter i en timme tills signalerna fungerade igen. Vi manar till tålamod, planering och om möjligt att resa på andra tider än i rusning.

Nackas betongsugga utsedd

Kristina Petterqvist berättade att Nacka nu har en egen betongsugga - Lilla Nucha, skapad av konstnären Stina Lindholm. Tre förslag tävlade om att kreativt fånga Nackas karaktär, utgöra ett lekfullt inslag i stadsbilden, med nytänkande och spännande form och samtidigt utgöra ett estetiskt tilltalande objekt.

Lilla Nucha har inspirerats av naturen, av berghällen, den lilla kobben i viken, samtidigt som den också kan föra tankarna till en bro, ett litet djur, en länk, och har en synbart mjuk form. Den kommer att kunna gjutas i tre kulörer: vit, grå och svart, och kommer också att kunna beställas av fler verksamheter i Nacka.

Digital företagarträff 24 februari

Näringslivsdirektör Anders Börjesson berättade att årets företagarträff som är den 27:e i ordningen genomförs helt digitalt. Start 8.30 och slut 11.30. Vi sänder från den nya coworkingplatsen Pumphuset i Järla sjö. Mats Gerdau inviger. Sedan kommer Robert Bergkvist från SEB att berätta om vad coronapandemin inneburit för landet på olika sätt och Günther Mårder, vd för Företagarna talar om pandemins betydelse för företagen. Det blir en panel med lokala företagare och avslutningsvis kommer Karin af Klintberg och David Batra att prata om kreativ och komisk kommunikation. Hittills har det kommit in cirka 500 anmälningar. Välkomna!

Fritidsgårdar och sportlovsaktiviteter

Kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius berättade att alla avtal om drift av Nackas sju fritidsgårdar nu är påskrivna efter senaste upphandlingen, och det blir därmed tre aktörer som ska driva fritidsgårdar i Nacka: Fryshuset, som är en ny aktör i kommunen tar över Fisksätra, Tvåans och Henriksdals fritidsgårdar. VSS, alltså kommunenes egen produktionsenhet, driver gårdarna i Älta, Björknäs och Saltsjöbaden, medan Boo Folkets hus fortsätter driva fritidsgården i Orminge. Några nyheter blir ambulerande fritidsledarskap, där fritidsledare vistas ute bland ungdomar på torg och andra platser där de rör sig och utökade öppettider med bland annat lördagsöppet på flera gårdar.

Sportlov vecka 9

Inför sportlovet planeras flera roliga aktiviteter. Mycket är digitalt eller utomhus, bland annat pulkarace och snögubbeskulpturer och digital skrivarverkstad i bibliotekens regi. På nacka.se/sportlov finns hela programmet.

Mindre ledningsgrupper under eftermiddagen

Cheferna för välfärdsfrågor, territoriefrågor och stöd- och servicefrågor har separata ledningsgruppsmöten. Nästa vecka är det sportlov. Nästa trappmöte hålls den 8 mars. Glöm inte att hålla avstånd, tvätta händerna och röra på dig!

Sidan uppdaterades: