Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Fredagshälsning från Lena Dahlstedt

Lena-Dahlstedt-2020-255x.jpgHej!

Ännu en vecka har passerat och det händer väldigt mycket i våra verksamheter nu.

Veckans allra roligaste nyhet är att kommunens bygglovsenhet, med Ali Nabi utvecklingsledare, i spetsen, har vunnit den fina utmärkelsen E-diamond award för sitt arbete med digitalisering av bygglov. Stort grattis till det och väldigt bra jobbat av alla inblandade. Det här förenklar för alla Nackabor och fastighetsägare som vill bygga nytt, bygga om eller bygga ut.

Inom stadsutvecklingsområdet har vi flera nya detaljplaner godkända, vilket innebär att man kan börja bygga. Det kommer bland annat att byggas 600 nya hyresrätter på Elverkstomten i Centrala Nacka. De som flyttar in där får nära till nya T-banestationen Järla där de kan åka till city på några minuter samtidigt som de har nära till naturen, havet och sjöar. Det ska bli spännande att se projektet växa fram som en del av stadsdelen Centrala Nacka. Stadsutvecklingen i Nacka handlar om att bygga ut eller förtäta, befintliga levande centrum och grannskap och bevara stora områden gröna. En av Nackas allra mest värdefulla och uppskattade tillgångar är ju att nästan alla har nära till natur eller grönska.

När det gäller pandemin så har alla kunder på boende för äldre som, utifrån hälsostatus kan ta vaccin, nu fått första dosen och några har börjat få dos nummer två. Även medarbetare inom vård och omsorg har börjat vaccineras. Snart påbörjas även vaccinering av kunder som har hemtjänst. Det som styr takten är tillgången till vaccin. Jag vill påminna om att alla medarbetare inom våra vård och omsorgsyrken, får vaccinera sig på betald arbetstid, för att det ska vara så enkelt som möjligt att få till det. Här berättar kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Elisa Reinikainen, mer om vaccinationen och varför det här viktigt.

Från och med måndag den 25 januari gäller förändrade rekommendationer. De innebär bland annat att idrottshallarna öppnar upp för organiserad verksamhet för barn och unga som är födda 2005 eller senare. Så roligt för alla idrottande barn att få komma igång med sina träningar igen! Även fritidsgårdarna och kulturhusen öppnar för samma åldersgrupp tillsammans med kulturskolan och biblioteken. Biblioteken kommer också att hålla också öppet för samhällsservice och begränsad utlåning av böcker. Informationen uppdateras löpande på nacka.se.

Gymnasieskolorna fortsätter med distansundervisning men kombinerat med viss undervisning på plats i skolan. Exakt hur det går till och i vilken omfattning det kommer ske, informerar varje skola om.

Smittspridningen i samhället ser för tillfället ut att sjunka något, likaså antalet inlagda för sjukhusvård. Det är oerhört hoppfullt, men pandemin är långt ifrån över. Vi måste fortsätta att hjälpas åt att skydda oss själva och varandra från smitta. De som kan bör fortsätta att arbeta på distans. Jag vill påminna alla som distansarbetar att försöka komma ut och röra på sig lite varje dag, eller kanske köra ett hemmaträningspass om man gillar det bättre! Det är lätt hänt att man bara sitter framför skärmen och arbetar hela dagen, och det mår ingen bra av.

I år fyller Nacka 50 år som kommun! Det kommer vi att uppmärksamma hela året tillsammans med Nackaborna och förenings- och kulturlivet. Firandet inleds på måndag, vilket kommer att synas i hela kommunen – håll utkik! Läs mer om Nacka 50 år här.

Önskar alla en riktigt trevlig helg även om snön regnar bort just nu!

Lena Dahlstedt
Stadsdirektör

Sidan uppdaterades: