När vi pratar om webbtillgänglighet menar vi att webbplatser och andra digitala lösningar ska kunna användas av alla människor i samhället, oavsett om man har någon form av funktionsnedsättning. Det handlar inte om att göra speciallösningar för funktionsnedsatta användare utan om att se till så att webbplatsen byggs och underhålls så att den är tillgänglig för alla. Tillgängliga webbplatser innebär mindre krångel och nöjdare användare rent generellt, dessutom ökar sökbarheten på Google.
Det är lätt att underskatta antalet människor som berörs av funktionshinder och tillgänglighet. Många funktionshinder är dolda, så som till exempel dyslexi och färgblindhet. Läs mer om hur många som berörs av tillgänglighet
Webbtillgänglighetsdirektivet gäller från och med september 2018. EU-direktivet kommer att genomföras genom en ny lag – Lagen för tillgänglighet till digital offentlig service. En ny myndighet Myndigheten för digital förvaltning kommer att ansvara för tillsynen att lagen följs.
Lagen kommer bl.a. innebära för Nacka kommun:
Följande datum finns angivna i webbdirektivet:
Läs en översikt av webbtillgänglihetsdirektivet på webbriktlinjer.se
Useit (kommunnätverket vi är med i som fokuserar på inkluderande digitala upplevelser) har tagit fram en tjänst för att underlätta kravställningen för webbtillgänglighet. I tjänsten kan man filtrera utifrån olika roller som t.ex. utvecklare, formgivare, redaktör, systemägare. Kravunderlaget uppdateras löpande och går att exportera till excel för att bifoga i t.ex. upphandlingar.
Nacka kommun har köpt in den här tjänsten, kontakta webbsupport@nacka.se om du vill få inloggningsuppgifter.
Sidan uppdaterades: