Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Tillgänglighet och sociala medier

Tillgänglighetsdirektivet gäller även för sociala medier, där innehållet ska anpassas så långt det är möjligt. Grundläggande är att inläggets budskap ska nå fram även om personen har hjälpmedel som läser upp innehållet.

Text

Tänk på att använda ett språk som är vårdat, enkelt och begripligt. Klarspråk skapar bättre kommunikation, bidrar till att mottagarna får ökad förtroende för det som kommunen gör och vi undviker missförstånd.

Undvik att använda emojis för att beskriva eller ersätta någonting i texten (exempelvis använda en cykelemoji istället för att skriva ordet cykel), det gör det svårt för folk som exempelvis använder skärmläsare. Om du vill använda emojis, använd de istället för att förstärka budskapet.

Foto

Även bilder i sociala medier ska syntolkas. I många sociala mediekanaler går det att lägga in en alt-text i bilderna (när du laddar upp inlägget), bildtexten kan då läsas av personer som använder sig av skärmläsare. Finns det inget alternativ för alt-text så skriv i inlägget vad bilden föreställer.

Film

Filmer ska ha undertexter och syntolkning vid behov. Stängda undertexter (closed caption) rekommenderas för att användaren själv ska kunna bestämma om de ska visas eller inte.

Livesändningar är undantagna, men om materialet ska ligga uppe i efterhand ska det skyndsamt textas för att uppfylla kraven på tillgänglig film. Du har 14 dagar på dig att tillgängliggöra videon.

Sidan uppdaterades: