Från och med sjukdag 15 är det Försäkringskassan som bedömer rätten till ersättning och utbetalar sjukpenning. Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan och rätten till ersättning utifrån rehabiliteringskedjan.
Medarbetaren fortsätter att styrka sin sjukfrånvaro med läkarintyg som lämnas till både Försäkringskassan och arbetsgivaren.
Chefen ansvarar för att hålla kontakt med medarbetaren och bjuda in denne till arbetsplatsen, t. ex. till APT eller annan social samvaro. Viktig information bör också skickas hem till medarbetaren under sjukskrivningstiden. En avvägning måste dock göras i varje enskilt fall beroende på sjukfrånvaroorsak.
Vid kontakt med medarbetaren, påminn även om personalstödet - ditt stöd i vardagen. Det är en tjänst där medarbetaren kan få stöd oavsett om orsaken är arbetsrelaterad eller av privat natur i psykologiska, sociala, juridiska och ekonomiska frågor. Personalstöd nås via tfn: 0200-21 63 00.
Om chefen utifrån läkarintyg och medarbetarens uppgifter bedömer att medarbetaren kommer att vara fortsatt sjukskriven, längre än 14 dagar, ska chefen omgående, senast tre veckor från första frånvarodagen, påbörja en rehabiliteringsutredning om det finns behov av arbetslivsinriktad rehabilitering, såsom tillfällig anpassning av arbetsuppgifter, arbetstider etc.
Chefen kallar medarbetaren till ett rehabiliteringssamtal och förbereder medarbetaren innan mötet genom att skicka checklista inför rehabiliteringssamtal till medarbetaren. Tillsammans med medarbetaren dokumenterar chefen i Adato under "Utredning vid längre sjukfrånvaro".
Sedan den 1 juli 2018 finns krav på att upprätta en plan för återgång i arbete (PÅA) för alla medarbetare som är sjukskrivna minst 30 dagar och förväntas vara fortsatt sjukskrivna mer än 60 dagar. Sjukskrivningen kan vara såväl på deltid som heltid. Försäkringskassan kan komma att begära in "Arbetsgivarens plan för återgång i arbete".
Planen finns att hämta som mall i Adato. Se vidare information under rehabiliteringssamtal.
Sidan uppdaterades: