Rehabiliteringsprocessen ska prioriteras och drivas proaktivt. Det är chefens ansvar att agera och aktivt följa upp tidiga tecken på ohälsa.
Från och med 1 juni 2021 gäller att rutiner för anpassning av arbetet ska vara kända för alla medarbetare. Medarbetarna ska känna till att de ska vända sig till sin chef vid behov av anpassning av arbetet. Du som chef ska också löpande följa upp behovet av anpassning i samverkan med medarbetare och skyddsombud.
All information rörande sjukfrånvaro omfattas av tystnadsplikt. Du som chef måste därför alltid komma överens med din medarbetare om vilken information som får spridas vidare.
Alla som i sitt arbete har information om en anställds hälsotillstånd eller personliga förhållanden omfattas av denna tystnadsplikt. (Offentlighets- och sekretesslagen 2009:400, kapitel 21 § 1 samt kapitel 39 §§ 1-2).
Dag 1-14 i sjukperioden.
Chefens samtal för att utreda behov av stöd.
Utreda behov av stöd via företagshälsovården.
För förebyggande insatser och utredningar.
Om chefen, utifrån läkarintyg och medarbetarens uppgifter, bedömer att medarbetaren kommer att vara sjukskriven längre än 14 dagar ska chefen påbörja en utredning för att fastställa om det finns behov för arbetslivsinriktad rehabilitering såsom tillfällig anpassning av arbetsuppgifter och/eller arbetstider, tillfällig förflyttning till ett annat arbetsställe alternativt arbetsträning med godkännande från Försäkringskassan.
Fr.o.m. dag 15 i sjukperioden.
Rehabiliteringsutredning påbörjas. Förberedelse och checklistor inför samtalet.
Ett möte med andra aktörer.
För återgång i arbete.
Under hela rehabiliteringen är det viktigt att kontinuerligt följa upp och utvärdera de åtgärder som vidtas för att säkerställa en snar och hållbar återgång i arbete och ett snabbt tillfrisknande hos medarbetaren.
För uppföljning och utvärdering av åtgärder.
På initiativ från Försäkringskassan.
Intern utredning av arbetsförmåga.
För arbetslivsinriktad rehabilitering.
En lyckad rehabilitering avslutas med att medarbetaren återgår i arbete. Om det inte finns någon möjlighet att ta tillvara medarbetarens arbetsförmåga och ytterligare rehabiliteringsinsatser för återgång i ordinarie arbete hos arbetsgivaren inte föreligger avslutas rehabiliteringsarbetet.
Inför återgång i ordinarie arbete.
När ordinarie arbete inte längre är möjligt.
För tidig lokal omställning.
Sidan uppdaterades: