Arbetsgivarens ansvar beskrivs i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön (gäller även för elever från och med förskoleklass). Enligt föreskrifterna är arbetsgivaren bland annat ansvarig för att:
Arbetet för att minska risker för hot och våld ska ske i samverkan med medarbetare, elever och skyddsombud/elevskyddsombud.
På arbetsplatsen ska finnas särskilda säkerhetsrutiner för arbete som kan medföra risker för hot eller våld. Rutinerna ska hållas aktuella och vara kända för berörda medarbetare. Medarbetarna ska ha tillräcklig utbildning och få information och instruktioner för att kunna utföra arbetet tryggt och säkert. Särskilt stöd ska ges till medarbetare i vars arbete finns risk för återkommande hot eller våld.
I Arbetsmiljöverkets föreskrift finns mer information och råd, exempel på säkerhetsrutiner, förslag till vad du bör göra vid en akut situation med mera.
För att man ska kunna förebygga skador och andra oönskade händelser i arbetslivet måste det finnas en samlad kunskap om hur, var och när de uppkommer.
Här kan du läsa mer om arbetsskador och tillbud - vad det är och hur de ska hanteras och rapporteras.
Det är arbetsgivaren som får avgöra om ett tillbud är allvarligt eller inte och Arbetsmiljöverket rekommenderar att du gör en anmälan även om du är osäker om tillbudet är allvarligt eller inte. Exempel på allvarligt tillbud kan vara:
Anmälan till Arbetsmiljöverket kan du göra via www.anmalarbetsskada.se eller telefon 010-730 90 00 (dagtid må-fr) alt 08-737 15 55 (kvällar, nätter och helger).
Anmälan till Arbetsmiljöverket kan också göras via KIA under fliken Utredning och åtgärder.
I Nacka kommuns Akutplan (PDF-dokument, 538 kB) finns information om hur man bör agera i en nödsituation, hur man bör agera vid hot och våld, åtgärder vid krisstöd, första hjälpen vid personskada med mera.
Kontakta företagshälsovården om du vill ha råd eller stöd samt rekommendera medarbetaren att ta kontakt med Personalstöd.
På Suntarbetsliv finns material (filmer, broschyrer, rutiner, checklistor, diskussionsunderlag mm) att ladda ned eller beställa. Materialet har tagits fram tillsammans med sex arbetsplatser som i flera år arbetat för att minska hot och våld. Det är tänkt att inspirera och stötta i arbetet för en större trygghet och säkerhet.
Under projekt Bättre beredd än rädd finns t ex information och idéer om hur man kan:
Sidan uppdaterades: