I Arbetsmiljölagen (1977:1160) tydliggörs arbetsgivarens ansvar och skyldigheter gentemot sina medarbetare. Lagen har två huvudsyften:
I Arbetsmiljöverkets förklaringar till arbetsmiljölagens portalparagraf framhävs att god arbetsmiljö också är en främjande arbetsmiljö som ska bidra till individens välbefinnande, arbetstillfredsställelse, gemenskap och personlig utveckling.
Den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) är en viktig del av arbetsmiljöarbetet. Syftet med uppföljningen är att säkerställa att arbetsmiljöarbetet bedrivs systematiskt och effektivt, samt att identifiera och åtgärda eventuella brister och risker i arbetsmiljön.
Den årliga uppföljningen är nödvändig för att:
Den årliga uppföljningen omfattar följande områden:
Den årliga uppföljningen av SAM är direkt kopplad till Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS), särskilt AFS 2023:1 - Systematiskt arbetsmiljöarbete och AFS 2023:2 - Planering och organisering av arbetsmiljöarbete.
Dessa föreskrifter ställer krav på att arbetsgivare ska arbeta systematiskt med att organisera, genomföra och följa upp arbetsmiljöarbetet för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall samt uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö. Genom att följa dessa föreskrifter och genomföra den årliga uppföljningen säkerställer vi att arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt gällande lagar och regler, vilket bidrar till en säker och hälsosam arbetsmiljö för alla medarbetare.
Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2023:1) 14 § ska arbetsgivaren i följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet en gång per år i syfte att utvärdera arbetsmiljöarbetet. Uppföljningen ska genomföras i samverkan och redovisas vid APT/arbetsplatsträff och på aggregerad nivå i respektive samverkanskommitté (SAMK) samt därefter i kommunstyrelsens samverkanskommitté inför att den årliga uppföljningen redovisas till kommunstyrelsen.
Den årliga uppföljningen av arbetsmiljöarbetet ska genomföras i samverkan mellan chef och arbetsplatsens skyddsombud. Om arbetsplatsen saknar skyddsombud ska huvudskyddsombud delta i uppföljningen.
Det är varje chef som är ansvarig för att genomföra den årliga uppföljningen av arbetsmiljöarbetet vid ett möte med skyddsombud/huvudskyddsombud. 16 januari 2025 får varje chef en länk med frågorna från Zondera. I samband med det publiceras frågorna även här, så att chefer och skyddsombud kan förbereda sin inför att de gemensamtfyller i formuläret. Varje chef och skyddsombud, samt i förekommande fall huvudskyddsombud och eventuellt medarbetare på arbetsplatsen, förbereder genomgången och dialogen om den årliga uppföljningen genom att var för sig fylla i frågorna i formuläret. Den individuella skattningen som chef, skyddsombud/ huvudskyddsombud och eventuellt medarbetare gör blir underlag för den årliga uppföljningen av arbetsmiljöarbetet.
Formuläret ska fyllas i senast den 28 februari 2025.
Läs mer här: mallar, checklistor och länkar.
Sidan uppdaterades: