‹ Gå tillbaka till startsida Digitaliseringsrapport 2024
Digitalisering har många olika skepnader och därmed kan resultaten av digitaliseringsinitiativ variera stort – allt från nya system och IT-lösningar till nya arbetssätt eller nya typer av service.
Måttet som vi använder för resultatindikator till vårt index är genomförandekapacitet: Av projekten som vi beslutar att genomföra – hur många har vi levererat? Det måttet ger oss en indikation på i hur hög utsträckning vi faktiskt skapat resultat, och säger oss därmed något om vår förmåga att driva igenom digitaliseringsinitiativ.
I fördjupningen ser vi på digitaliseringsinitiativ som bidragit till våra resultat utifrån olika parametrar för att förstå vilka typer av resultat vi producerat, alltså vilka kategorier av projekt vi genomfört: Handlar genomförda projekt om innovativa satsningar som skapar kundnytta, eller är fokus främst riktat på interna effektiviseringsprojekt? Och hur fördelar sig digitaliseringsprojekten inom våra olika verksamheter?
Den djupare och viktigare analysen handlar sedan om att titta på våra resultat och fråga oss varför resultaten fördelar dig som de gör. Och än viktigare: speglar de våra ambitioner och intentioner, eller vill vi hellre skapa andra former av resultat?
För att förstå riktningen på vår digitalisering på djupet så behöver vi kategorisera varje projekt och synliggöra hur våra digitaliseringssatsningar fördelar sig i olika riktningar. Det gör vi enligt följande parametrar:
Syftet med kategoriseringen är att ge en tydlig bild av var vi lägger våra resurser när det kommer till digitalisering, och att ha det som underlag för att tillsammans prata om vad det betyder för kommunen och om portföljen speglar våra ambitioner med digitalisering.
Årets resultatindikator är 8,5 – vilket motsvarar en genomförandekapacitet på 85%. Förra året var vår resultatindikator 9,2, vilket alltså innebär en sänkning med 0,7 under 2024.
Vi har haft ett antal initiativ som avbrutits eller pausats under året av olika skäl. I vissa fall har det handlat om att ett behov kunnat lösas genom andra redan pågående projekt, och därmed har initiativet avbrutits – det handlar till exempel om olika piloter med AI-verktyg. I andra fall har resurser behövt omprioriteras eller saknats för att driva initiativet vidare.
Det totala antalet inkomna ärenden till digitaliseringsprocessen har ökat med nästan 50% gentemot 2023, så trots att antalet ärenden som genomförts minskat något så har vi en stark drivkraft och kapacitet i organisationen. Andelen avbrutna ärenden visar dock på det som också framkommer i vår mätning av digital mognad – att vi har utmaningar med ekonomiska ramar och internkommunikation för att ge ännu bättre samverkanseffekter. Det finns fortsatt kommungemensamma behov, till exempel kopplat till AI-verktyg, som skulle kunnat få större genomslag om vi haft färre, men bredare, initiativ.
Tittar vi på vår portföljfördelning, alltså hur våra projekt fördelar sig på axlarna innovation/effektivitet och strategiskt/operativt, ser bilden ut så här:
Graferna ovan visar portföljfördelningen 2023 och 2022.
Vi ser en tydlig förflyttning i kategorier av initiativ i digitaliseringsportföljen 2024. Redan 2023 började vi se en skiftning mot fler strategiska och innovativa initiativ, men i år är förflyttningen markant. Faktum är att just ökningen av antalet innovativa och strategiska initiativ står för den absolut största skillnaden gentemot 2023 års fördelning.
Bakom denna förflyttning ser vi ett flertal ansatser till AI-tillämpningar som utförts i testsyfte för att hitta rätt verktyg och användningsfall som kan ge nytta i flera verksamheter, samt initiativ kopplat till datadrivna beslut.
Som diagrammet visar ser vi i år en stor förflyttning i huruvida initiativen syftar till att skapa nytta främst externt eller internt. Föregående två år har vi haft en fördelning där internt nyttoskapande har uppgått till ungefär 75%. Fördelningen mellan externt och internt nyttoskapande 2024 är nästan 50/50, vilket är en markant förändring.
En översikt över hur projekten fördelar sig internt visar att det likt förra året är högt tryck i Personalobjektet, men 2024 har i övrigt präglats av ett stort IT-säkerhetsprogram som omfattat flertalet projekt. Alltså står IT-infrastruktur för flest antal ärenden som behandlats i digitaliseringsprocessen under 2024.
Vi kan också konstatera att den totala mängden ärenden in till digitaliseringsprocessen har ökat med ca 40% i år.
Sidan uppdaterades: