‹ Gå tillbaka till startsida Digitaliseringsrapport 2024
För att bli framgångsrik med digitaliseringen under 2025 behöver vi fokusera på en långsiktig strategi som inkluderar samarbete, säkerhet, kompetensutveckling och hållbarhet. Genom att aktivt arbeta med dessa områden kan kommunen inte bara förbättra vår egen verksamhet utan också bidra till en mer sammanhållen och digitalt uppkopplad nation. Denna inriktning kommer Nackaborna och Nackas näringsliv till gagn då dessa får en mer sammanhållen digital upplevelse av samhällstjänster i sin vardag.
Fokus på att utnyttja potentialen i den nya tekniken och att bygga kunskap baserat på all den information som vi som kommun hanterar kommer att färga digitaliseringslandskapet under 2025. Under 2024 har många pusselbitar kring förutsättningarna kommit på plats och fokuset behöver nu vändas mot Nackabornas behov och förväntningar på kommunens digitala tjänster.
Några viktiga slutsatser:
För att förflytta oss inom digitaliseringsområdet under nästkommande år så finns det fyra dimensioner som vi behöver fokusera på:
En tydlig framgång har visat sig att göra smarta saker tillsammans. Utmaningarna för en kommun är lättare att möta upp om vi samlas kring en gemensam målbild och fokuserar våra gemensamma krafter kring några få initiativ. Det är avgörande att ha en tydlig digitaliseringsstrategi som sträcker sig över flera år och som knyts till kommunens övergripande mål och visioner. Den strategiska planen bör vara flexibel för att kunna anpassa sig till nya teknologiska framsteg och förändrade behov i samhället. Därför fokuserar vi på att definiera och prioritera digitaliseringsinitiativ som har störst potential att skapa värde för både verksamheterna och medborgarna. Därtill är det viktigt för oss att sätta upp mätbara mål, mäta effekthemtagning och kontinuerligt följa upp framsteg i digitaliseringsarbetet genom vårt digitaliseringsindex och den här digitaliseringsrapporten.
Under 2025 föreslås dessa initiativ vara:
Många av de digitaliseringsinitiativ som idag pratas om bygger på att vi har kvalitetssäkrat vårt data på strukturerat sätt, t.ex. användandet av AI inom olika områden eller robotisering där olika datamängder behandlas med automatik. I andra fall samlas stora mängder information in genom t.ex. sensorer med hjälp av teknologier för IoT. Dessa informationsmängder behöver tas om hand om för att skapa ytterligare värden i analyser och/eller slutsatser genom förädling.
Därför är ett tydligt behov – för att vi som kommun ska kunna ta nästa steg i den digitala utvecklingen – att säkerställa tillgänglighet och kvalitet på data som vi äger och genererar i våra olika verksamheter. Styrkan i att ha kontroll över sin information handlar dels om lagefterlevnad, men också om att kunna använda vår data på fler sätt som hjälper oss förstå och förbättra vår verksamhet.
Att arbeta med systematisk informationssäkerhet och behörighetsstyrning är avgörande för en kommun som vill bli datadriven, och det är en nödvändig förutsättning för att säkerställa att data hanteras på ett säkert, ansvarsfullt och effektivt sätt. När vi som kommun strävar efter att bli mer datadrivna och använda data för att fatta informerade beslut, förbättra tjänster och öka effektiviteten, måste vi samtidigt beakta de risker som är förknippade med att hantera och dela stora mängder känslig och personlig information.
Under 2025 fortsätter vi med våra verksamheters behov i fokus att skapa tillämpningar för mer fakta- och analysbaserade beslut, systemintegrationer och träningsdata för AI inom ramen för det framtidsfondsfinansierade projektet ”Datadriven kommun”.
Den av regeringen utsedda AI-kommissionen som lanserade sin rapport i december 2024 anser att landet behöver utnyttja potentialen i artificiell intelligens för att säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig framtid. Här är de främsta anledningarna som kommissionen lyfter fram:
I Nacka kommun ser vi, precis som AI-kommissionen pekar ut, en stor potential i att förbättra kvalitén och tillgängligheten i kommunens tjänster med hjälp av AI. För att möjliggöra det har vi under 2024 arbetat med kunskapshöjande åtgärder för att förbättra den digitala mognaden i organisationen, etablerat förhållningssätt och ställningstaganden kring hur AI ska tillämpas i form av en, av kommunstyrelsen beslutad, AI-policy samt tagit fram tillämpningsanvisningar och utvärderingsmetodiker för att förenkla och snabba upp arbetet med att implementera AI.
Under 2025 fokuserar vi på faktiska tillämpningar som verkligen gör förändringar för Nackaborna och maximerar användandet av kommunens skattepengar. Vi kommer även utforska möjligheter med Explainable AI (XAI) i ett projekt som drivs av Sambruk. Området XAI gör det möjligt att visualisera hur AI kommit fram till ett resultat, något som visar potential för att använda AI i automatiserade beslut.
Med tanke på den ökande betydelsen av hållbar utveckling bör kommunen måste vi som kommun integrera hållbarhetsperspektivet i våra digitaliseringsinitiativ. Med digitalisering som verktyg använder vi olika lösningar för att effektivisera resursanvändning och minska miljöpåverkan, bl.a. inom initiativet Smart Stad Nacka som under 2025 går in på sitt andra år i arbetet med hypotesen att Smarta städer och samhällen sätter medborgarna i centrum och använder ny teknik, innovativa metoder, samarbete och samskapande för att bli mer hållbara, attraktiva, produktiva och anpassningsbara. Syftet med Nackas smart stad-program är att bidra till att lösa Nackas hållbarhetsutmaningar där färre ska försörja fler, möta nackabornas förväntningar och behov på livskvalitet i Nacka samt möjliggöra hållbara val & skapa omställningsförmåga
Under 2025 fortsätter Smart Stad-programmet med genomförandet av de projekt som identifierats under programmets första år. Portföljen består av 9 projekt som drivs av olika projektägare inom och utanför kommunen:
Under våren 2025 initieras fas två av programmet då ytterligare 7-8 projekt ska identifieras, definieras och startas upp.
Vi fortsätter att arbeta tillsammans på alla nivåer inom kommunen, där ett grundläggande och tryggt samarbete är avgörande för att snabbt kunna identifiera när vi bäst driver verksamhetsutveckling och digitalisering inom enskilda verksamheter. Samtidigt ser vi när det är mer effektivt att samordna våra insatser och fokusera på kommungemensamma lösningar. Detta gör vi för att bättre uppnå våra strategiska mål och skapa större nytta för Nackaborna. För att nå ännu längre och bidra till ett större sammanhang ser vi ett växande behov av att engagera oss i det nationella arbetet med digitalisering och dela med oss av våra egna initiativ och lärdomar.
Efter ett år av intensivt samarbete inom kommunen ser vi nu en möjlighet att bredda vårt perspektiv och aktivt bidra till digitaliseringen av Sverige. Vi ser ett stort värde i att vara en del av SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) initiativ kring handlingsplan för digitalisering och delta i DIGG:s ENA-initiativ. Genom dessa initiativ bidrar vi inte bara till Nacka kommuns utveckling, utan även till den nationella framdriften inom digitalisering. Vi sträcker ut en hand till andra kommuner och aktörer för att samskapa lösningar och ta gemensamma kliv framåt.
Vi vill också bli tydligare i vårt arbete med att dela med oss av våra framgångar och de utmaningar vi möter. Det gör vi genom att etablera en egen plattform inom vårt koncept "DigiAkademin", där vi delar både erfarenheter och kunskap med varandra. Dessutom deltar vi mer aktivt i redan etablerade plattformar som fokuserar på delningsekonomi och samverkan, exempelvis ”Sambruk” och ”Samverkan Stockholmsregionen” för cybersäkerhetsfrågor. På så sätt bidrar vi till att sprida kunskap, dela lösningar och lärdomar, och på ett konkret sätt stötta den digitala utvecklingen på både kommunal och nationell nivå.
Genom vårt engagemang i dessa initiativ och vårt arbete med att samskapa och dela, vill vi inte bara driva på vår egna digitalisering utan också vara en aktiv del i att forma en gemensam digital framtid för Sverige.
För att Nacka kommun ska kunna säkerställa en hög nivå av IT-säkerhet och skydda sina digitala tjänster och medborgares data, är det viktigt att fokusera på flera centrala områden. Vårt fokus ligger på att skydda känslig information, säkerställa åtkomstkontroll, förhindra cyberattacker, utbilda personalen och hålla systemen uppdaterade. Genom att arbeta proaktivt med dessa områden kan kommunen minimera riskerna och säkerställa att de digitala tjänsterna för medborgarna är både säkra och tillförlitliga och på så sätt också öka utvecklingstakten av kommunens tjänster och tillämpning av nya teknologier såsom t.ex. AI.
Nacka kommun hanterar ofta känslig information om medborgare, inklusive personuppgifter, hälsoinformation och socialtjänstdata. Att säkerställa att denna information skyddas på ett effektivt sätt är avgörande, särskilt med tanke på den strikta regleringen kring dataskydd (t.ex. GDPR).
En viktig del av IT-säkerheten är att säkerställa att endast auktoriserade användare får åtkomst till känslig information. Effektiv behörighetsstyrning gör det möjligt att kontrollera vem som kan se och redigera olika typer av data. Vi behöver därför ha kontroll på informationsmängdernas klassning så att åtkomst till information baseras på användarnas behov och arbetsuppgifter och vidta tekniska åtgärder såsom t.ex. multifaktorautentisering (MFA) för att stärka säkerheten vid inloggning och förhindra obehörig åtkomst.
Med en allt mer digitaliserad kommun innebär det också en ökad risk för cyberattacker, såsom ransomware, phishing och DDoS-attacker. Nacka kommun måste ha en robust plan för att hantera dessa hot och snabbt kunna reagera vid säkerhetsincidenter. Fokus ligger på att upprätthålla avancerad hotövervakning och intrångsdetektering för att snabbt identifiera och åtgärda eventuella attacker och att genomföra regelbundna säkerhetsrevisioner och penetrationstester för att identifiera svagheter i systemen innan de kan utnyttjas av angripare och därtill upprätthålla en incidenthanteringsplan som gör det möjligt att snabbt och effektivt hantera säkerhetsincidenter och återställa system vid en attack.
Många säkerhetsincidenter sker på grund av mänskliga misstag eller bristande medvetenhet. Genom att utbilda och medvetandegöra kommunens personal kan risken för dessa incidenter minskas avsevärt. Vi utför därför regelbunden säkerhetsutbildning för alla medarbetare så att de känner till de vanligaste säkerhetshoten, som phishing och social engineering, samt bästa praxis för att hantera och skydda data i syfte att skapa en säkerhetsmedveten kultur där alla medarbetare förstår vikten av IT-säkerhet och aktivt bidrar till att skydda kommunens system och information.
För att Nacka kommun ska kunna genomföra en framgångsrik digitalisering och verkligen dra nytta av de möjligheter som den digitala utvecklingen erbjuder, krävs en förmågeväxling på flera nivåer. Detta innebär att kommunen behöver utveckla nya kompetenser, sätta omprioriteringar och skapa en kultur som stödjer digital transformation. Här är några nyckelfaktorer och områden där förmågeväxlingen behöver ske:
Tidigare har fokus ofta legat på att bygga och underhålla teknisk infrastruktur (servrar, nätverk, hårdvara, etc.). Nu måste kommunen skifta fokus mot att skapa ett mer flexibelt och integrerat digitalt ekosystem, där alla tekniska lösningar är samordnade och kan prata med varandra för att stödja verksamheterna.
Traditionellt har olika avdelningar eller verksamheter i kommunen ofta arbetat i silos, vilket hindrar ett effektivt informationsflöde och samarbete. För att bli framgångsrika med digitaliseringen behöver kommunen arbeta mer samskapande och tvärfunktionellt.
En annan viktig förmågeväxling är att bredda begreppet "IT-kompetens". Tidigare har digital kompetens ofta varit begränsad till IT-avdelningar och tekniska experter. Nu måste digital kompetens genomsyra hela organisationen, och alla medarbetare bör ha grundläggande förståelse för digitala verktyg och tjänster.
En förmågeväxling måste även ske i hur digitala lösningar tas fram. Istället för att utveckla system enbart baserade på interna processer och behov, bör kommunen ta ett användarcentrerat tillvägagångssätt som fokuserar på Nackaborna och deras upplevelse av tjänster.
För att verkligen utnyttja digitaliseringens potential måste Nacka kommun omfamna en kultur där kollektiv intelligens blir en nyckelfaktor. Detta innebär att kommunen inte bara tänker på att implementera tekniska lösningar utan också fokuserar på att utveckla samarbetsförmåga, kunskapsdelning och gemensam problemlösning.
Digitalisering handlar inte om att implementera en enda lösning, utan om en kontinuerlig anpassning till nya teknologier och förändrade behov. Kommunen behöver skapa förmåga att snabbt kunna anpassa och vidareutveckla lösningar för att hålla jämna steg med den snabba tekniska utvecklingen.
Sidan uppdaterades: