‹ Gå tillbaka till startsida Digitaliseringsrapport 2024
Digitaliseringsindex är en unik modell som vi i Nacka tagit fram för att kunna följa upp och mäta effekt av och nytta med digitaliseringsarbetet. Index finns med som en indikator i kommunens mål- och budgetdokument och baseras på utvärdering av tre komponenter:
Genom att mäta dessa tre komponenter får vi ett sammanslaget mått på kommunens digitaliseringsnivå och därmed en översiktsbild av de olika komponenternas bidrag till helheten.
Index hjälper ledning och beslutsfattare att identifiera områden som kräver förbättringar för att kunna anpassa strategin som ska säkerställa att kommunen fortsätter att vara en ledande aktör inom digitalisering.
På totalen gör vi en ökning från 2023 års index på 7,9 till 8,1. Vi har haft ett högre antal projekt i år än 2023, men därmed också en något lägre genomförandekapacitet. Trots detta så drar ökningen inom både förutsättningar och nytta upp vårt totala index, vilket gör att det ökar med 0,2 mot 2023.
Tittar vi närmare på komponenterna i vårt digitaliseringsindex så speglar det vår digitaliseringsresa under 2024 väl. Ökningen med 0,2 på totalen består främst av att vi fortsätter stärka våra förutsättningar för digitalisering, och att vi sammantaget håller god takt i att verksamheterna uppnå de nyttor de eftersträvat i sina projekt. Vår mätning av digital mognad hjälper oss att förstå de bakomliggande faktorerna som spelar in på utvecklingen av vårt index.
Att våra förutsättningar och nyttorealisering fortsätter öka tillskriver vi till stor del de stärkta samarbeten vi upplever genom objektförvaltningen som nu är fullt ut fungerande. Det visar sig i mätningen att vi har god effektivitet i styrning och förvaltning, samt att vi har allt bättre förmåga att skala upp goda initiativ. Dessutom upplever verksamheterna att vi får ut konkret nytta av våra satsningar i ökad utsträckning.
Samtidigt indikerar samma mätning att verksamheternas största utmaningar ligger i bristande ekonomiska ramar som hämmar utvecklingstakten, och att innovationskraften är ojämn över organisationen. Vi har god genomförandekapacitet i de projekt som beslutas att köras, men vi skulle gärna se en bredare spridning av initiativ över hela organisationen. Med tydligare ekonomiska förutsättningar för digitalisering i verksamheternas utvecklingsplaner och fortsatt kompetenshöjning skulle vår innovationskraft kunna öka och bli mer jämlik.
* Nyttoindikatorn i år är endast baserad på utfallet av initiativ i nyttoregistret. Jämför vi endast utfallet för nyttoregistret mellan 2023 och 2024 så är ökningen 0,2 – från 8,6 till 8,8.
2024 års resultat: 7,0.
Förutsättningar är faktorer som måste finnas på plats för att kommunen ska kunna genomföra en framgångsrik digitalisering. Det kan vara teknisk infrastruktur, IT-kompetens hos medarbetare och tillgång till relevant teknologi.
Vi har valt att i denna komponent räkna in 1) vårt mått på digital mognad (både kompetens och det tekniskt arv) och 2) vilka förutsättningar som kommunens medarbetare i har för att kunna arbeta effektivt med digitalt stöd.
Klicka här för att läsa om förutsättningarna 2024.
2024 års resultat: 8,6.
Mätbara utfall som uppnåtts genom kommunens digitaliseringsinsatser. Det kan innefatta antalet digitala tjänster som erbjuds, antalet användare av dessa tjänster och hur väl tjänsterna presterar. I vårt index mäter vi antal realiserade digitaliseringsinitiativ i relation till antal beslutade initiativ.
Klicka här för att läsa mer om resultaten 2024.
2024 års resultat: 8,8.
Nytta är värdet som digitalisering ger kommunens invånare och företag. Kan innefatta förbättrad tillgänglighet till tjänster, ökad effektivitet och minskade kostnader. Här mäter vi relationen mellan förväntade och uppmätta nyttor för våra digitaliseringsinitiativ och upplevd nöjdhet med digitala tjänster hos våra medborgare.
Klicka här för att läsa mer om nyttor 2024.
Sidan uppdaterades: