Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

‹ Gå tillbaka till startsida Digitaliseringsrapport 2022

Intensiva gränsöverskridande samarbeten i kommunen karaktäriserade 2023. Vi passerade viktiga milstolpar som ställningstaganden kring kommungemensamma strategiska initiativ. Nu förflyttar vi oss snabbt framåt på många fronter.

Några viktiga slutsatser

  • En viktig grund är den systematik och klarhet i våra arbetssätt kring digitalisering och insikten kring att vissa saker faktiskt är smartare att göra tillsammans.
  • Resultatet av digitaliseringsindex fortsätter att indikera att vi som organisation är förhållandevis mogna och har förutsättningarna för att ta större utvecklingssteg.
  • På ett kommunövergripande plan innebär det att vi har möjlighet att fokusera på de större frågorna, att positionera oss, förankra mer långsiktiga investeringar i förutsättningsteknik och att säkerställa kompetens för att ta dessa steg.
  • En nyckelfaktor för detta fokus kommer att vara vår förmåga till systematisk datahantering, som är ett av de områden vår digitala mognadsmätning indikerar att vi behöver stärka.
  • Men vi ser nu även att nästa steg bör vara att ta ett lite större ansvar och faktiskt dela med oss av våra lyckade initiativ samt att mer aktivt bidra till helheten genom att engagera oss i arbetet med att digitalisera hela Sverige.

Fokus framåt på fyra dimensioner

För att vi ska bli framgångsrika med att förflytta oss inom digitaliseringsområdet under nästkommande år så finns det fyra dimensioner som vi behöver fokusera på:

  1. Målbild
  2. Fokus på tillsammans och att dela med oss
  3. Investera för framtiden
  4. Kompetens- och förmågeväxling

Klicka på rubrikerna för att läsa mer om dimensionerna:

1. Målbild

Vi kan inte göra lite av allt, utan måste fokusera på ett antal prioriterade områden.

Vilka områden som bör prioriteras kan vara styrt av behovet av verksamhetsutveckling, förväntningar och skapade värden för nackaborna eller tillgängliga teknologier.

Under 2024 föreslås dessa fokusområden vara:

  1. Uppbyggnad av ett datalager
  2. Nacka som den smarta staden

1. Uppbyggnad av ett datalager

Många av de digitaliseringsinitiativ som idag pratas om bygger på att vi har kvalitetssäkrat vårt data på strukturerat sätt, t.ex. användandet av AI inom olika områden eller robotisering där olika datamängder behandlas med automatik. I andra fall samlas stora mängder information in genom t.ex. sensorer med hjälp av teknologier för IoT. Dessa informationsmängder behöver tas om hand om för att skapa ytterligare värden i analyser och/eller slutsatser genom förädling.

Därför är ett tydligt behov – för att vi som kommun ska kunna ta nästa steg i den digitala utvecklingen – att säkerställa tillgänglighet och kvalitet på data som vi äger och genererar i våra olika verksamheter. Styrkan i att ha kontroll över sin information handlar dels om lagefterlevnad, men också om att kunna använda vår data på fler sätt som hjälper oss förstå och förbättra vår verksamhet.

För att kunna göra detta behöver vi tillgängliggöra informationen på ett sätt som gör att vi kan återanvända den. Det görs genom att bygga upp en struktur som kallas för datalager.

Ett datalager designas oftast i tre lager där varje lager har ett eget syfte. Det första lagret handlar om att förstå var informationen kommer ifrån så att man kan härleda den till sin ursprungskälla. Det andra lagret syftar till att förädla och kvalitetssäkra informationen så att den blir återanvändbar och det tredje och sista lagret syftar till att relatera informationsmängderna till varandra så att dessa kan användas tillsammans. Därefter kan informationen återanvändas för analyser och visualiseringar för en mängd olika syften. Det kan handla om att bygga rapporter för uppföljning av olika verksamheters nyckeltal, förenkla kommunens ekonomiska och kvalitativa rapportering eller analysera verksamhetsdata för att kunna ta klokare beslut.

Under 2024 fokuserar vi därför på att lägga grunden för att bli en datadriven kommun genom att skapa förutsättningar för att tillgängliggöra och kvalitetssäkra våra datamängder i en infrastruktur för ett datalager.

Nacka som den smarta staden

Teknikutvecklingen går rasande fort på alla fronter just nu vilket skapar både möjligheter och förväntningar. Möjligheter att lösa en del av de samhälleliga utmaningarna såsom en åldrande befolkning med färre arbetsföra samt en massiv befolkningstillväxt som innebär att vi måste prioritera och omfördela våra resurser och helt enkelt göra saker smartare för att räcka till. Men också för att möta upp mot Nackabornas förväntningar då teknikutvecklingen ändrar våra beteenden i grunden. Förväntan på realtidsinformation kring vardagliga situationer stiger. Som boende i Nacka förväntar vi oss att veta exakt var bussen är när den är försenad, om hur många minuter min paketleverans kommer och exakt när vägen utanför min dörr kommer att plogas. Likaså förväntas samhällsservice och samhällsinformation kunna levereras dygnet runt och med precision.

För att omfamna denna utmaning så fokuserar vi under 2024 på att kickstarta arbetet med att definiera hur den smarta staden skapar direkta värden för Nackaborna genom ett 3-årigt Smart Stad Nacka-program i enlighet med EU:s quadrupel helix-modell för samverkan mellan kommun, näringsliv, medborgare och akademin.

Programmet tar avstamp inom territoriet och syftar till att strukturerat genomföra ett antal konkreta implementationer som grund för Nacka som den smarta staden och därmed öka medvetenheten kring smart stad-konceptet och staka ut vägen framåt.

2. Fokus på tillsammans och att dela med oss

Vi ska självklart fortsätta med att arbeta tillsammans på alla nivåer mellan verksamheterna i kommunen.

Ett grundläggande tryggt och stabilt samarbete hjälper oss att snabbt urskilja när vi smartast bedriver verksamhetsutveckling och digitalisering i en enskild verksamhet, och när det faktiskt är smartare att fokusera på kommungemensamma lösningar för att bättre uppnå kommunens strategiska mål eller skapa större nytta för Nackaborna.

Men för att utvidga fokuset och nå längre ser vi behovet av att bidra till det nationella arbetet med att digitalisera Sverige samt att dela med oss av våra egna initiativ:

Samskapa

Efter ett år med stort fokus på att arbeta tillsammans inom kommunen så vidgar vi nu perspektivet för att tydligare bidra till hur vi kan digitalisera Sverige. Genom att aktivt delta i SKR:s initiativ kring handlingsplan för digitalisering av Sverige med hjälp av konkreta digitaliseringsinitiativ och genom att ansluta till DIGG:s ENA-initiativ bidrar vi både till kommunens utveckling och den nationella framdriften inom digitalisering. Vi räcker ut handen till andra för att samskapa tillsammans och därmed ta stora kliv framåt.

Dela

Vi vill även tydligare dela med oss av våra framgångar och utmaningar. Det gör vi genom att både etablera en egen plattform inom ramen för vårt koncept ”DigiAkademin”, men också genom att mer aktivt både ta del av och bidra till redan etablerade plattformar för delningsekonomi såsom ”Bättre delat” och ”Dela digitalt”.

3. Investera för framtiden

Kommande år kommer att kräva en hel del investeringar inför framtiden. Investeringarna kommer att bestå i ett antal teknikkliv men också att genomföra kompetensförflyttning.

För att möjliggöra detta kommer fokus att ligga på att utnyttja kommunens framtidsfonder samt på att söka extern finansiering från t.ex. Vinnova, Klimatklivet och/eller något av de 17 strategiska innovationsprogram som drivs i samverkan genom Vinnova, Energimyndigheten och Formas (t.ex. IoT Sweden m.fl.).

Fokus ligger även på att samarbeta och bygga partnerskap med andra aktörer såsom leverantörer, akademin, forskningsbolag med flera i syfte att stötta teknikkliv och förmågeväxlingar som vi kommer att behöva genomföra.

4. Kompetens- och förmågeväxling

För att vi som kommun ska kunna ta oss an större utvecklingsinsatser, så kommer vi att behöva nya förmågor och kompetenser.

En viktig del i förmågeväxlingen ligger i att förstå hur framtidens arbetsuppgifter kommer att se ut och vilken förändring som kommer att krävas för att klara dessa. Därför fokuserar vi framåt på medarbetarnas kompetensutveckling och förmågan att själva förstå hur den nya tekniken kan bidra till att uppnå kommunens övergripande mål:

Utbildning av medarbetare

Detta gör vi både genom konkreta kompetenshöjande insatser för både chefer och medarbetare, t.ex. i form av en AI-utbildning samskapad med Luleå Tekniska Högskola riktad mot chefer och lärare i Nacka. Vi vidareutvecklar även vårt egna koncept ”DigiAkademin” till att omfamna både teknikkompetens och självledarskap för alla medarbetare i kommunen.

Utbildning av Nackaborna

För att ytterligare underlätta kommunens digitalisering avser vi att skapa en utbildning för Nackaborna i syfte att öka den digitala mognaden och skapa en bredare förankring och förståelse för kommunens e-tjänster och digitaliseringsarbete. Även denna utbildning planeras att ske i samskapande med externa aktörer, bl.a. Adda och Göteborgs Universitet.
Ett unikt samskapande tillsammans med MSB, Länsstyrelsen Stockholm och Civilförsvarsförbundet är den kommande digitala utbildning för alla vuxna Nackabor som kommer att sammanfatta det som vi behöver veta för att vara förberedda på samhällskriser. Tillsammans med dessa aktörer anpassar vi utbildningen efter Nackas förutsättningar för att både vi och Nackaborna ska kunna bidra till ett mer motståndskraftigt samhälle.

Stärka förmågan inom informationsarkitektur

För att möta upp mot de inriktningar som vi nu väljer att fokusera på kommer strategiska förmågor inom informationshantering och informationsarkitektur behöva stärkas. Fokuset kommer att ligga i att strukturera data på ett sätt så att vi kan utnyttja den effektivt i syfte att skapa nya insikter och för att följa upp våra verksamheter effektivt genom våra lednings- och styrningsverktyg.

framat.png

Sidan uppdaterades: