Förutsättningar och möjligheter förändras i allt snabbare takt när digital teknik är en självklarhet. Det finns en förväntan på oss, precis som på alla tjänster idag, om snabbhet, transparens och självservice.
Samtidigt möter vi en framtid med en växande och äldre befolkningsmängd, som ställer krav på den offentliga sektorn att effektivisera och utveckla service på ett ekonomiskt hållbart sätt.
Alltså blir vår förmåga till omställning en våra viktigaste förutsättningsskapare för att vi ska kunna leverera framtidens välfärdstjänster.
En förutsättning för att kunna göra snabba omställningar är att organisationens digitala mognad är hög. Digital mognad handlar om organisationens förmåga att dra nytta av digitaliseringens möjligheter, där digitalisering kan bidra till att skapa värde. Det är ett mått som visar på våra förutsättningar att ta vara på möjligheter som digitalisering innebär, inte ett mått på vad vi har digitaliserat.
En organisations digitala mognad kan mätas med olika metoder. I Nacka har vi valt att mäta med en evidensbaserad modell som nyttjas av över 200 offentliga aktörer i Sverige, framtagen under ledning av Göteborgs Universitet. Digital mognad mäts i två dimensioner; Digital förmåga och Digitalt arv. Här kan du läsa mer om modellen.
Den digitala förmågan mäter vår förståelse för digitaliseringens möjligheter, och i vilken utsträckning vi som organisation har förutsättningar på plats att kunna förändra vår verksamhet på basis av digitaliseringens möjligheter.
Det digitala arvet ger oss ett mått på tidigare genomförda IT-initiativs inverkan på vår möjlighet till utveckling. Att mäta detta är viktigt eftersom det har stor påverkan på i hur hög takt vi kan förändra våra digitala tjänster vartefter behov ändras
Att mäta organisationens digitala mognad ger oss ett verktyg för att prioritera och rikta insatser som stärker hela organisationens förmåga till omställning. Mätningen är en årligt återkommande aktivitet som genomförs av digitaliseringsprocessen på uppdrag av kommunstyrelsen.
Mätningen genomförs i hela organisationen genom ett riktat e-postutskick med inbjudan till mätverktyget Dimatech till utvalda representanter för varje verksamhet. Målgrupp för mätningen är roller som är med och styr och planerar verksamhetens utveckling och digitalisering, eller på annat sätt arbetar inom denna ram, med exempelvis systemförvaltning.
Resultatet av vår digitala mognad hämtas in som en av förutsättningarna i Nackas digitaliseringsindex. Även index mäts årligen för att ge en helhetssyn på Nackas digitalisering.
Klicka här för att läsa om Digitaliseringsindex.
Digitaliseringsdirektör
Digitaliseringsstrateg
Sidan uppdaterades: