Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Case: Digitaliseringsindex visar vår digitala utveckling

Vår modell för digitaliseringsindex hjälper organisationen att mäta och följa upp sin digitala utveckling.

digiakademin-logo.png

Vad?

Digitaliseringsindex är ett mått som visar hur långt digitaliseringen har kommit i en organisation, och som kan ge oss indikation på när insatser behöver göras för att påverka utvecklingen.

Nacka kommuns digitaliseringsindex har tagit inspiration från den förstudie som gjordes i Vinnovaprojektet ”Digitaliseringsindex för kommuner och regioner.

Indexet bygger på tre huvudkomponenter som tillsammans visar en helhetsbild av organisationens digitalisering:

  1. FÖRUTSÄTTNINGAR är faktorer som måste finnas på plats för att organisationen ska kunna genomföra en framgångsrik digitalisering. Dessa kan vara teknisk infrastruktur, IT-kompetens hos medarbetare och tillgång till relevant teknologi.
  2. RESULTAT visar vår kapacitet att faktiskt leverera. Vilket utfall ger digitaliseringsinsatserna?
  3. NYTTA är det värde som skapas för kommunens invånare och företag genom digitalisering. Det kan innefatta förbättrad tillgänglighet till tjänster, ökad effektivitet och minskade kostnader.

Varför?

Ett digitaliseringsindex gör det möjligt att systematiskt mäta och följa upp digitaliseringens position och framsteg inom en organisation, även för den som inte är insatt i digitaliseringsfrågor.

Index hjälper oss att identifiera skiftningar över tid, så att vi kan anpassa strategier för att säkerställa att organisationen fortsätter utvecklas i positiv riktning. Indexet mäts årligen och utgör stommen i vår digitaliseringsrapport.

Genom den årliga uppföljningen får alla verksamheter och den politiska ledningen en helhetsbild av digitaliseringens förutsättningar och effekter - vilket är avgörande för att driva innovation och förändring.

Hur?

I beräkningen av vårt digitaliseringsindex inkluderas redan befintliga indikatorer, som till exempel den digitala mognadsmätningen (DiMiOS), och vi har också anpassat och skapat nya arbetssätt för att samla in annan relevant data.

För att få fram ett sammanlagt indexvärde använder vi en 10-gradig skala för varje komponent. Genomsnittet av dessa ger det sammantagna digitaliseringsindexet.

I korthet ser våra tre källor ut som följer:

1. Förutsättningar

Vi har valt att i denna komponent lägga samman:
1) organisationens mått på digital mognad
2) vilka förutsättningar kommunens medarbetare har för att kunna arbeta effektivt med digitalt stöd.
Det sistnämnda är en indikator som inhämtas genom kommunens medarbetarundersökning.

2. Resultat

Vi har valt att mäta resultat i form av genomförandekapacitet, alltså antalet realiserade digitaliseringsinitiativ i relation till antal beslutade initiativ.

Genom vår digitaliseringsprocess fångar vi upp projekt som initieras och beslutas att genomföras, och när de ska vara klara. På så sätt kan vi följa upp om de också slutförts enligt plan - alltså: Hur vår kapacitet att leverera resultat ser ut.

3. Nytta

I indexet mäter vi nytta på två sätt:

  1. Genom att fråga invånarna om upplevd nytta genom kommunspecifika tilläggsfrågor om digitalisering i SCBs årliga medborgarundersökning.
  2. Genom att mäta relationen mellan våra förväntade och uppmätta nyttor av olika digitaliseringsinitiativ.

Nyttoberäkning - så gör vi

I vår digitaliseringsprocess fångar vi upp definierade nyttor och effektmål som vi vill uppnå med de initiativ som beslutas att genomföras.

För kommunens digitaliseringsindex gör vi ett urval av dessa projekt och plockar ut en eller flera indikatorer som mäter nyttan man eftersträvar med projektet.

Dessa indikatorer registrerar vi i vårt nyttoregister, och följer sedan upp utfallet för årligen. Vi beräknar då till vilken grad vi uppnår den nytta vi eftersträvat (uppmätt nytta/estimerad nytta), och tar med den siffran in i vårt index.

Läs mer om att ta hem effekter

Nyfiken på att läsa mer?
Klicka här för att läsa om hur vi arbetar med nyttorealisering.

Hämta exempel på nyttoregister och nyttoberäkning

Vill du veta mer om hur nyttoregistret och principerna för nyttoberäkning görs, se bifogat exempel i Excel:
Klicka här för att hämta exempelfil. (Excel-dokument, 24 kB)

Digitaliseringsindex 2023

Så här presenterades förra årets index:

digitaliseringsindex-2023-exempel.png

För mer information, kontakta:

Marie Rotkirch

Digitaliseringsstrateg

Sidan uppdaterades: