Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Nacka kommun undertecknar nationella ”Handslaget för digitalisering”

Nacka kommun har undertecknat ett initiativ för digitalisering som ska hjälpa alla Sveriges kommuner och SKR att öka digitaliseringstakten − tillsammans. Även om vi i Nacka redan kommit långt i vår egen digitalisering, så är det viktigt att både delta i och bidra till vår gemensamma utveckling.

I Nacka ser vi inte digitalisering som en enskild företeelse – här är digitalisering idag en självklar del av utvecklingen av våra verksamheter. Med fler invånare och ökade krav på tillgängliga, säkra och effektiva tjänster är digitalisering avgörande för att möta morgondagens behov hos Nackaborna.

Därför är vi glada över att ha undertecknat "Handslaget för digitalisering" tillsammans med andra kommuner och SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Vad är handslaget?

"Handslaget" är ett strategiskt initiativ från medlems- och arbetsgivarorganisationen för landets alla kommuner och regioner, SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Syftet är att hjälpa kommuner att tillsammans med SKR öka digitaliseringstakten och bidra till att skapa en smartare och mer sammanhållen välfärd över hela Sverige, oavsett vilka resurser som finns lokalt. För en sammanhållen nationell digitalisering behöver alla kommuner kunna ansluta sig till exempelvis system för säker digital post, och alla har idag inte samma förutsättningar för den typen av utvecklingsarbete – något som handslaget ska underlätta.

Några exempel på initiativ i "Handslaget"

  • Nationell identitets- och behörighetshantering
  • Säker digital kommunikation för socialtjänsten
  • Digital post
  • Välfärdsteknik för äldre och funktionsnedsatta

Vad betyder det för Nacka?

I Nacka kommun har vi redan kommit långt både när det gäller säker digital kommunikation och välfärdsteknik och vi ser fram emot att fortsätta att dela med oss av våra erfarenheter men också att lära av andra kommuners framgångar.

"Handslaget" går helt i linje med vår digitaliseringsstrategi, där vi arbetar för att alla Nackabor ska få tillgång till moderna och effektiva tjänster. Genom att satsa på digitala lösningar kan vi frigöra tid för viktiga mänskliga möten och samtidigt säkerställa att vi hänger med i den tekniska utvecklingen och erbjuda tjänster som är anpassade till Nackabornas behov.

Målet med "Handslaget" är tydligt: Sverige ska ha världens bästa digitala välfärd – en välfärd som är smart, jämlik och tillgänglig för alla. Genom samarbete och gemensamma initiativ kan vi tillsammans nå dit.

Klicka här för att läsa om "Handslaget för digitalisering" på SKR:s webbplats.

Sidan uppdaterades: