Syftet med projektet "Datadriven kommun" är att göra Nacka mer effektiv och datadriven.
Genom att samla in och använda data från olika delar av kommunen och andra aktörer så kan vi förbättra vår service och välfärd.
– Vi kommer att använda den information vi redan har på ett smartare sätt, samtidigt som vi också samlar in ny data, som exempelvis trafikflöden eller energiförbrukning via smarta sensorer med mera, förklarar digitaliseringsenhetens Frank Langenfeld, objektledare IT, och Dennie Roserell, konsult inom objektetablering, som arbetat tillsammans med upphandlingen av BI-partner.
Ett viktigt inslag i projektet är att förbereda och utbilda kommunens medarbetare och förtroendevalda med målet att skapa en kultur av datadrivet beslutsfattande, som också på sikt ökar transparensen mot Nackaborna så att dessa också kan involveras och delta i utvecklingen.
Data är i detta fall information som vi lagrar i våra system och som finns runtomkring oss i Nacka. Datan som Nacka kommun samlar in kommer från olika håll och ska nu samlas i ett gemensamt datalager.
Det kan handla om exempelvis information om hur kommunens tjänster används, som till exempel hur många som går på en viss skola, använder en simhall eller besöker biblioteket. Det kan också vara information från invånarna själva, till exempel genom undersökningar där de berättar vad de tycker om kommunens arbete.
I framtiden kommer vi också kunna samla in data från så kallade "smarta" prylar (Internet of Things, IoT), som kan ge information om exempelvis trafikflöden, luftkvalitet eller energiförbrukning.
All denna information kommer till vårt datalager för att kunna användas av oss och andra aktörer för att vi ska kunna fatta bättre beslut och erbjuda bättre service och tillgänglighet till Nackaborna och andra.
Med upphandlingen av en BI-partner kan vi nu börja bygga upp det system som ska göra allt detta möjligt.
Vår leverantör kommer att hjälpa oss att sätta upp de tekniska lösningarna, införa smartare analysverktyg och se till att vi kan använda vår data på ett säkert och effektivt sätt.
Det här är bara början på resan mot att göra Nacka till en ännu bättre kommun att bo i – en kommun som använder data för att göra smartare val och erbjuda bättre service till dig som invånare.
https://www.kommersannons.se/eLite/Notice/NoticeOverview.aspx?ProcurementId=62589
Klicka här för att läsa mer om hur Nacka kommun arbetar med digitalisering.
BI står för ”Business Intelligence”, som på svenska kan beskrivas som beslutsstöd eller verksamhetsanalys.
Det handlar om att samla in, bearbeta och analysera data för att hjälpa en organisation som Nacka kommun att fatta bättre och mer informerade beslut.
BI-verktyg gör det möjligt att omvandla stora mängder data till användbara insikter genom att skapa rapporter, diagram och andra typer av visualiseringar. Dessa insikter används sedan för att förstå hur verksamheten fungerar, identifiera mönster, förutsäga trender och förbättra effektiviteten.
Sidan uppdaterades: