I händelse av kris eller i värsta fall krig är det viktigt att du som invånare är förberedd. Då har du också möjlighet att hjälpa andra och stötta det civila försvaret. I en kris kommer hjälpen från samhället först att gå till dem som behöver den som allra mest. Därför behöver de flesta av oss vara beredda på att under den första tiden kunna klara oss själva med vatten, mat, värme och kommunikation. Genom att vara förberedd bidrar du till att vi i Nacka tillsammans klarar av svåra påfrestningar.
Innehållet i dokumentet finns även här på webbsidan.
Informationen kompletterar broschyren Om krisen eller kriget kommer som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar till alla hushåll i Sverige. Den första versionen skickades ut 2018, i november 2024 skickas en uppdaterad upplaga ut.
En digital version för nedladdning av Om krisen eller kriget kommer hittar du här.
En kris är en händelse i fredstid som leder till en samhällsstörning som drabbar många människor och stora delar av samhället.
Kriser kommer plötsligt och riskerar att få allvarliga konsekvenser. Ofta behöver stora delar av samhället arbeta tillsammans för att snabbt försöka lösa krisen.
Nacka skulle till exempel kunna drabbas av:
Nacka kommun har ett geografiskt områdesansvar för vår kommun. Det innebär att stötta Nackabor och andra som vistas här tillfälligt vid en eventuell kris.
Kommunen ska se till att samhällsvik- tig verksamhet fortsätter att fungera så långt det är möjligt även under kriser. Det kan till exempel handla om vatten- och elförsörjning, äldre- omsorg, räddningstjänst och skola.
I kommunens ansvar ingår då bland annat att planera, samverka, informera och ge stöd.
Kommunen ska ha planer för hur vi minskar risken att något drabbar sam- hällsviktiga verksamheter, och för att kunna hantera de kriser som uppstår. Kommunen har också intern bered- skap dygnet runt, årets alla dagar, för att snabbt kunna vidta åtgärder om det händer något.
Kommunen behöver även samverka med andra myndigheter och orga- nisationer som exempelvis polis, räddningstjänst eller länsstyrelse. När en kris uppstår behöver det finnas ett samarbete som fungerar mellan de inblandade.
Kommunen har till uppgift att informera om vad som hänt, vad som görs och om det är något du som invånare behöver göra.
Kommunen ansvarar för att du får det psykologiska och sociala stöd du behöver vid en kris. Om det behövs kan kommunen erbjuda akut krisstöd. Då kan vi till exempel hjälpa till på plats om något allvarligt inträffat, eller slussa vidare till verksamheter som kan erbjuda hjälp.
Vid kris informerar kommunen om vad som händer, vad du kan göra och hänvisar till andra aktörer som kan ha mer information.
Om det uppstår en samhällskris eller sker en omfattande olycka är det viktigt att du håller dig informerad och tar del av korrekt information.
Var källkritisk och sprid inte uppgifter som inte är bekräftade från myndighetskanaler.
För att kunna kommunicera med andra och ta del av viktig information från myndigheter är det bra att ha:
Viktigt meddelanden till allmänheten (VMA), är ett system för att varna för att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Systemet består av meddelanden i radio och tv, och i vissa fall utomhussignalen ”Hesa Fredrik”. Mer information om VMA hittar du på msb.se.
Signalerna testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Utomhuslarmet används också till beredskapslarm och flyglarm om det är fara för krig.
I en krissituation är Nackas sex bibliotek informationspunkter. Dit kan alla Nackabor vända sig för att få information om de vanliga kanalerna inte fungerar.
Vänd dig till biblioteken om kommunens webbplats, sociala medier eller nätverksuppkoppling är ur funktion.
Utöver informationspunkterna har kommunen också möjlighet att öppna så kallade trygghetspunkter, där du kan få hjälp och stöd vid långvariga eller mer omfattande störningar och kriser.
Om det blir aktuellt att öppna en trygghetspunkt informeras det i Nacka kommuns informationskanaler, på informationspunkterna, i Sveriges Radio P4 eller på anslags-tavlor i kommunens olika verksamheter.
Beroende på vad som inträffat och hur länge krisen pågår, kan du ta dig till en trygghetspunkt för att till exempel:
Oftast är den egna bostaden den säkraste och tryggaste platsen att vistas på. När det är möjligt är det därför bäst att stanna hemma och klara den första tiden med egen förberedd hemberedskap.
Plötsligt går elen. Internet fungerar inte, det finns inget vatten i kranen. Du försöker ringa men signalerna går inte fram. Dagarna går. Det blir kallt inne, maten i kylen blir dålig och ditt betalkort fungerar inte. Vad gör du?
Var och en av oss behöver vara förberedd på att kunna klara de omedelbara behov som kan uppstå vid en kris. Om flertalet klarar den första tiden, helst en vecka, på egen hand kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga eller utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn. Fundera på vad du behöver ha hemma om samhällets normala funktioner slutar att fungera. Se till att ha värme, vatten att dricka, mat och möjlighet att ta emot viktig information.
Ett strömavbrott kan ske av många olika anledningar och pågå i allt från några sekunder till flera dagar. Här är några tips som kan hjälpa dig att känna dig trygg och klara dig utan elektricitet.
Dricksvatten är vårt allra viktigaste livsmedel. Det kan hända att området där du bor blir utan dricksvatten på grund av olyckor, strömavbrott eller andra störningar. Räkna med att en vuxen person behöver ungefär tre till fem liter vatten per dygn.
I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om du är osäker på om vattnet är säkert att dricka ska du koka det eller använda reningstabletter. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor innan du dricker det eller använder till matlagning.
Några sjöar i Nacka med renare vatten är Vittjärn (Boo), Sandasjön (Älta) och Lund- sjön-Dammsjön (Saltsjöbaden).
Att koka vatten eller använda reningstabletter hjälper inte mot kemisk förorening.
Vid längre vattenavbrott kan Nacka kommuns nödvattenplan aktiveras. Nacka vatten och avfall ställer då ut tankar med dricksvatten för dryck och matlagning i drabbade områden. Vattnet går i första hand till sårbara grupper, det kan till exempel gälla äldre- boenden, förskolor och verksamheter som klassas som samhällsviktiga. Därför är det viktigt att du är förberedd på att klara ditt eget vattenbehov under minst en vecka.
Under ett vattenavbrott kommer det inte gå att spola på toaletten. Nu behöver du vara uppfinningsrik samtidigt som du tänker på hygienen.
Efter någon dag kan det börja lukta illa från toaletten. Lägg på ett lock som sluter tätt så sprids inte lukten i bostaden.
När krisen är över behöver du hjälp med hantering av avfallet. Då infor- merar Nacka vatten och avfall om hur det går till.
Olika situationer kan ställa till problem med både inköp och tillagning av mat, till exempel längre vatten- och strömavbrott eller uteblivna trans- porter till livsmedelsbutiker. Därför är det bra att ha ett lager med mat hemma.
Även husdjur behöver vatten, mat och värme vid en kris. Mer information finns på krisinformation.se.
Sverige är tryggare än många andra länder men det finns hot mot vår frihet och säkerhet.
Vi som lever i Sverige måste hjälpa till om något hotar landet. Det kallas totalförsvaret och är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige på krig. Totalförsvaret består av både civilt försvar och militärt försvar.
Civilt försvar omfattar hela samhällets ansvar för att det som fungerar i vardagen också kan fungera vid kris eller krig, till exempel sjukvård, barn- omsorg och transporter. Det militära försvaret ansvarar för att försvara Sverige mot väpnat angrepp.
I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan få i uppgift att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig.
Totalförsvarspliktiga kan bli krigsplacerade. Är du krigsplacerad har du fått en krigsplaceringsorder av din arbetsgivare.
Läs mer om totalförsvarsplikt på pliktverket.se.
Sverige är sedan mars 2024 medlem i försvarsalliansen Nato, något som stärker totalförsvaret.
Läs mer om Natosamarbetet på msb.se.
Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. Vid ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till närmaste skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme, till exempel källare av stadigare sort, underjordiska parkeringsgarage, tunnlar eller tunnelbanan.
I Nacka finns skyddsrum utspridda i kommunen och lokalerna används i fredstid ofta för andra ändamål, som exempelvis förråd. Fastighetsägaren, som kan vara både kommunen, ett företag, en bostadsrättsförening eller en privatperson, ansvarar för att underhålla skyddsrummen i fredstid. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har det övergripande ansvaret för landets alla skyddsrum och genomför kontroller för att se till att de underhålls.
Skulle skyddsrummen behöva användas är fastighetsägare skyldiga att ställa i ordning dem inom 48 timmar.
Se dig om i ditt närområde. Alla byggnader som har skyddsrum är märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM.
Kom ihåg att du inte tillhör ett särskilt skyddsrum utan kan använda det som finns närmast där du befinner dig.
Hitta ditt närmaste skyddrum på msb.se/skyddsrum.
Det är inte är tillåtet att ta med husdjur till skyddsrum.
Vad skulle du kunna hjälpa till med om en kris inträffar? När vårt samhälle drabbas av olika kriser och påfrestningar behöver vi alla hjälpas åt och människor som engagerar sig frivilligt är en viktig resurs i samhällets krisberedskap.
Det finns flera sätt att engagera sig på. Kanske har du anhöriga eller grannar som behöver stöd och hjälp? Eller gå med i en frivillig försvarsorganisation (FFO). Det är en organisation som har särskilda uppgifter vid kris eller krig. Som medlem kan du bidra till att samhället fortsätter fungera även under påfrestande förhållanden och att medmänniskor får stöd och hjälp. Det finns 18 frivilliga försvarsorgani- sationer som gör en viktig insats för samhället.
Läs mer om frivilligorganisationer msb.se/ffo.
Nacka-Värmdö räddningssällskap är en frivillig resursgrupp (FRG) i vår kommun och består av personer med olika bakgrund och kunskaper, med intresse av att hjälpa till om det händer något allvarligt i närområdet. Kommunen kan vid behov ta hjälp av Nacka-Värmdö räddningssäll- skap, som till exempel kan bidra med volontärer, bandvagnar och kommunikationskunskaper.
Hur förberedd är du? Ta hjälp av övningarna här för att stärka din beredskap och utmana dig själv, anhöriga och grannar.
Det har gått några dagar utan att det finns el. Vad gör du?
Öva genom att skriva upp förslag på saker du och dina närstående kan göra när det inte finns ström.
Utan el slutar även vattenkranarna att fungera. Hur får du tag på dricksvatten?
Öva genom att samla vatten i hinkar, dunkar eller flaskor och räkna ut hur mycket du behöver för att klara en dag. Du bör kunna klara dig med eget vatten under minst en vecka.
Under ett vattenavbrott går det inte att spola i toaletten eller duscha. Hur gör du för att sköta hygienen?
Öva genom att prata med familj och anhöriga kring hur ni kan göra för att klara situationen.
Kyl och frys fungerar inte och maten blir snabbt dålig. Hur länge klarar du dig på maten som finns hemma?
Öva genom att bara äta mat som kan förvaras i rumstemperatur under en dag. Du bör kunna klara dig utan att handla ny mat under en vecka.
Det finns ingen el och du kan inte laga mat som du brukar. Vilken mat kan du laga utomhus?
Öva genom att laga mat som är enkel att laga till på spritkök eller grill.
Även om du klarar dig bra, kan det finnas andra som har det svårt. Hur kan du hjälpa grannar eller andra i ditt område?
Öva genom att fråga dina grannar hur ni kan hjälpas åt vid en kris och byt telefon- nummer med varandra.
Internet ligger nere och telefonen fungerar inte. Hur tar du reda på vad som hänt?
Öva genom att lyssna på Sveriges radio P4 på en radio som drivs med batteri, solceller eller vev. Ha en bestämd mötesplats med anhöriga eller vänner.
I kassan berättar de att systemet för betalkort inte fungerar. Kan du betala på något annat sätt?
Öva genom att fundera på hur mycket kontanter du skulle behöva för att kunna handla mat för en vecka, utan att använda betalkort.
Vid nödsituationer som kräver ambulans, brandkår eller polis.
För att lämna eller få information vid allvarliga olyckor eller krissituationer.
Vid polisärenden som inte handlar om pågående brott eller händelser.
Nacka kommuns telefonnummer.
Samlad och bekräftad information från myndigheter vid kriser.
Råd till privatpersoner.
Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder.
Aktuell information om påverkan på väg och trafik
Följ nyheter om Nacka kommuns verksamheter.
Nacka vatten och avfall informerar om vatten, avlopp och avfallshantering.
Nacka energi informerar om strömavbrott.
Sidan uppdaterades: