Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Frågor och svar: Medveten, redo, trygg

Här hittar du svar på vanliga frågor om webbutbildningen Medveten, redo, trygg som Nacka kommun tagit fram i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF), Länsstyrelsen Stockholm, Civilförsvarsförbundet och Svenska Röda Korset.

Vilka är det som kan genomföra utbildningen?


Svar:

Medveten, redo, trygg riktar sig i första hand till alla i Nacka från 18 år som är nyfikna på civilt försvar och krisberedskap. Svårighetsgraden i innehållet är anpassat för vuxna. En yngre person rekommenderas göra utbildningen tillsammans med en vuxen eller göra någon av de utbildningar som är anpassade för yngre och som oftast görs med handledning av lärare i skolan.

Varför ska man vara 18 år?


Svar:

Innehållet i utbildningen är anpassat för vuxna och ämnet i sig skulle kunna skapa oro. En yngre person kanske kan göra utbildningen tillsammans med en vuxen eller göra utbildningar som är anpassade för yngre och som oftast görs med handledning av lärare i skolan. I vår utbildning finns också länkar till utbildningsmaterial för lärare.

Måste alla Nackabor göra utbildningen?


Svar:

Vi vill så klart att så många som möjligt genomför utbildningen men det är frivilligt.

Varför ska jag göra utbildningen?


Svar:

Om det skulle inträffa en allvarlig samhällskris som gör att de normala funktionerna i vår vardag slås ut så behöver du veta var du kan hitta bekräftad information och vilken beredskap du behöver ha för att klara dig själv en tid. Du behöver till exempel ha tillgång till radiosändningar och ha ett lager hemma med vatten, mat och mediciner.

Varför är informationen viktig?


Svar:

Utöver din hemberedskap för fredstida kriser som längre elavbrott, allvarliga olyckor eller förorenat vatten så är det också viktigt att känna till vad som gäller vid krigsfara eller krig. Ju mer du vet och ju bättre förberedd du är desto tryggare kan du känna dig.

Vad är det viktigaste att känna till inför en kris?


Svar:

Det är viktigt att känna till på vilket sätt det går att få aktuell och sann samhällsinformation vid en kris, att veta vilka kanaler som publicerar bekräftad information och att det är viktigt att undvika falsk information och ryktesspridning.

Vilken teknik behövs för genomförandet?


Svar:

Webbutbildningen är skapad i ett digitalt, pedagogiskt format så att alla med en smartphone, surfplatta eller dator och tillgång till wifi på ett enkelt och tillgängligt sätt kan lära sig mer och på så sätt bidra till en ökad krisberedskap i samhället.

Hur lång tid tar det?


Svar:

Varje avsnitt tar cirka 45 minuter och hela utbildningen (samtliga avsnitt) tar cirka tre till fyra timmar. Avsnitten innehåller olika lektioner så går det att göra en kortare del åt gången.

Finns en kortare version av utbildningen?


Svar:

Nej, men du kan välja att göra bara de avsnitt du är mest intresserad av. Nacka kommun har också tagit fram den lokala broschyren Om krisen kommer till Nacka – var förberedd! Den är inte tryckt men innehållet ligger på en webbsida där den också finns som pdf som går att ladda ner och skriva ut.

Här kan du läsa och ladda ner Om krisen kommer till Nacka - var förberedd!

Måste jag klara quizen för att gå vidare?


Svar:

Nej, men vi rekommenderar att du gör om ett quiz tills du känner dig nöjd. Det är som en liten kontroll för en själv hur väl man har uppfattat det som avsnittet handlar om.

Går det att hoppa över lektioner eller avsnitt?


Svar:

Ja, utbildningen är flexibel och har inga krav på att du ska klara av ett steg för att gå till nästa. Du väljer!

Sidan uppdaterades: