Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Trygghetsundersökning

Nacka kommun genomför regelbundet trygghetsundersökningar som mäter trygghet och brottsutsatthet bland Nackabor. Syftet är att kunna utvärdera och utveckla trygghetsskapande och brottsförebyggande insatser som har effekt.

Om trygghetsundersökning 2024

Den senaste trygghetsundersöknigen genomfördes i Nacka under perioden april till september 2024 i ett samarbete mellan Polisregion Stockholm och alla kommuner i Stockholms län samt Gotlands kommun. Mätningen görs i form av en enkät med frågor om otrygghet och oro för brott, upplevelser av ordningsstörningar, utsatthet för brott och förtroende för den lokala polisen och kommunen.

Trygghetsundersökningen har genomförts 2020, 2021, 2023 och 2024 och skickas till ett statistiskt urval personer mellan 16 och 85 år. Utöver svar på svenska var det möjligt att besvara webbenkäten på engelska, arabiska, farsi, somali och dari.

Resultatet visar ökad trygghet

I Nacka svarade 46 procent av de tillfrågade på undersökningen. Av de 1 625 personer som svarade uppger 88 procent att de känner sig trygga ute en sen kväll jämfört med 81 procent 2020.

Otryggheten har minskat i alla åldersgrupper bland både kvinnor och män och färre uppger att de har utsatts för våld, hot, stöld eller skadegörelsen eller blir störda av ungdomar eller gäng som stör ordningen. Kommunens fokus på tryggare utomhusmiljöer ger också resultat i undersökningen: allt färre uppger att de störs av klotter eller upplever områden med dålig belysning.

Här kan du läsa mer om kommunens arbete med klottersanering.

Ökning av bedrägerier senaste året

Antalet Nackabor som svarat att de utsatts för bedrägerier ökade under 2023 och ligger 2024 i nivå med 2020. Bedrägerier är det enda brottet som undersöks i mätningen som inte har minskat sedan 2020. Andelen som uppger att de utsatts för bedrägerier under 2024 är 5 procent av männen och 5,9 procent av kvinnorna.

Fortsatt skillnad mellan områden

Sammantaget har tryggheten ökat i alla kommundelar över tid sedan 2020. Men precis som tidigare visar trygghetsundersökningen 2024 på skillnader mellan olika delar av Nacka.

Exempel på skillnader:

  • Det är fler i Fisksätra som känner sig otrygga ute en sen kväll än i övriga Nacka.
  • Det är fler i Älta än i andra områden som upplever klotter.
  • Det är fler i Saltsjöbaden som uppger att de utsatts för stöld än övriga svarande.
  • Antalet som har utsatts för hot har ökat i Boo, Fisksätra och Saltsjöbaden sedan 2023 samtidigt som antalet minskat på Sicklaön och i Älta.
  • Antalet som drabbas av skadegörelse har ökat i Boo och Fisksätra samtidigt som antalet minskat i övriga Nacka.
  • Det är fler i Fisksätra än i övriga Nacka som uppger att ordningen störs av ungdomar eller kriminella gäng.

Här hittar du tabeller som visar resultat per kommundel. (PDF-dokument, 170 kB)

Fortsatt fokus på trygghetsskapande

Det ska vara tryggt för alla att leva, bo och vistas i Nacka och kommunen arbetar aktivt med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder i samverkan med civilsamhälle, näringsliv, polis och räddningstjänst.

  • Fältverksamheten Polarna arbetar förebyggande i skolor och ute in Nackasamhället med barn och ungdomar.
  • Trygghetsvärdar som tillsammans med fastighetsbolag har till uppdrag att verka trygghetsskapande och vid behov finns mobila väktare på plats för att öka tryggheten.
  • Sedan 2022 görs löpande särskilda satsningar på trygghet i Fisksätra inom en rad områden.

Har du frågor?

För frågor om trygghetsundersökningen, kontakta Jan Landström, biträdande säkerhetschef, enheten för ledning och säkerhet, Nacka kommun.

jan.landstrom@nacka.se

Sidan uppdaterades: