En nämnd är den politiska ledningen för ett speciellt kommunalt område, till exempel utbildning och kultur. Under kommunfullmäktige finns 10 nämnder. Nämnderna ansvarar för mål, ambitioner, prioriteringar och sammanvägning av olika intressen inom sitt område.
Fritidsnämnden ansvarar för mål, finansiering, uppföljning och investeringar inom fritidsområdet. Nämnden ansvarar för kommunalt ägda idrotts- och fritidsanläggningar, simhallar, fritidsgårdar, lekplatser och stöd till föreningslivet.
Fritidsnämnden ansvarar för
Nämndsekreterare: Joanna Junros
Kulturnämnden ansvarar för barn- och ungdomskultur och kulturverksamhet i övrigt. I detta ingår bland annat att se till att det finns barnkulturverksamhet, finansiera biblioteken, kundval kulturskola samt ge stöd till kulturföreningars offentliga kulturarrangemang och övriga insatser för kulturlivet i Nacka.
Nämnden ansvarar också för att både utveckla och stödja nya uttrycksformer och kulturverksamheter.
Kulturnämnden ansvarar även för kommunens lokalhistoriska arkiv och för kommunens konstsamling.
Nämndsekreterare:
Joanna Junros
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden ansvarar för uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet och för kommunens miljö- och livsmedelstillsyn.
Det innebär till exempel att:
Nämndsekreterare:
Joaquim Fräki Martins
Förtroendevalda i miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Reglemente för miljö- och stadsbyggnadsnämnden (PDF-dokument, 126 kB)
Natur- och trafiknämnden ansvarar för kommunens vägar, gator och övrig allmän platsmark samt park- och naturmark. Nämnden ansvarar även för kommunens uppgifter inom trafikområdet.
Inom nämndens ansvarsområde ligger också att ansvara för en grundläggande information om kommunens tekniska anläggningar.
Nämndsekreterare:
Maria Baeva
Förtroendevalda i natur- och trafiknämnden
Reglemente för natur- och trafiknämnden (PDF-dokument, 181 kB)
Nämnden för arbete och försörjning ansvarar för den kommunala vuxenutbildningen, ensamkommande barn och unga, ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsinsatser. Nämnden har även det samlade ansvaret för flyktingmottagandet. För dessa verksamheter ansvarar nämnden för mål, finansiering, och uppföljning.
Nämndsekreterare:
Maria Baeva
Förtroendevalda i nämnden för arbete och försörjning
Reglemente för nämnden för arbete och försörjning (PDF-dokument, 151 kB)
Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten avseende individ- och familjeomsorg (exklusive ekonomiskt bistånd), kommunal vård och omsorg som inte avser äldre, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och de uppgifter som enligt annan lag eller författning ankommer på socialnämnd, med undantag för de uppgifter som åligger arbets- och företagsnämnden och äldrenämnden.
Detta innebär att nämnden har ansvar för finansiering, målformulering, effektivitet och uppföljning av verksamheten samt för att de som verksamheten riktar sig till får en allsidig information om verksamheten och hur den fullgörs.
Socialnämnden utgör sådan kommunal nämnd som anges i lotterilagen, alkohollagen, lagen om anordnande av visst automatspel, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel.
Socialnämnden är system- och finansieringsansvarig nämnd för kundvalssystemen inom sina ansvarsområden.
Nämndsekreterare:
Erika Sundman Linde
Utbildningsnämnden ansvarar för förskoleverksamheten, grundskolan, gymnasieskolan och särskolan.
Det är Kommunfullmäktige som beslutar om storleken på checkbeloppen.
Nämndsekreterare:
Val- och demokratinämnden ansvarar för den praktiska hanteringen kring de allmänna valen till riksdag, kommun och region och till Europaparlamentet. Nämnden ansvarar även för genomförandet av folkomröstningar.
Val- och demokratinämnden planerar, samordnar och genomför val och folkomröstningar i Nacka. Konkret innebär det att bland annat att rekrytera röstmottagare, organisera förtidsröstningen, ordna med vallokaler och röstmottagningar samt se till att valmaterial finns. Nämnden genomför även den preliminära rösträkningen och inrapporteringen av valresultaten på valkvällen sedan vallokalerna stängts. Val- och demokratinämnden arbete är reglerat i vallagen (SFS 2006:837).
Val- och demokratinämnden är lokal valmyndighet. I varje kommun ska det finnas en valnämnd, utöver de lokala valnämnderna är länsstyrelsen ansvarig för att besluta om valdistriktsindelningar och svarar för den slutliga sammanräkningen av röster vid val och riksomfattande folkomröstningar.
Det övergripande ansvaret har den centrala statliga valmyndigheten, som exempelvis upprättar röstlängder och skickar ut röstkort. Valmyndigheten ansvarar även för registrering av partibeteckningar och anmälan av kandidater.
Val- och demokratinämnden bevakar demokratifrågor i kommunen och arbetar för att utveckla och fördjupa den demokratiska processen gentemot Nackaborna.
Kontaktperson:
Anders Fredriksson
Förtroendevalda i val- och demokratinämnden
Reglemente för val- och demokratinämnden (PDF-dokument, 92 kB)
Äldrenämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten, kommunal vård och omsorg och de uppgifter som enligt annan lag eller författning ankommer på socialnämnd/kommunal nämnd, avseende personer över 65 år.
Detta innebär att nämnden har ansvar för finansiering, målformulering, effektivitet och uppföljning av verksamheten samt för att de som verksamheten riktar sig till får en allsidig information om verksamheten och hur den fullgörs.
Äldrenämnden ansvarar också för fritidsfrågor och folkhälsofrågor som rör personer över 65 år.
Äldrenämnden ansvarar för ett generellt stöd till pensionärsföreningarna, i form av ett allmänt årligt bidrag per medlem till pensionärsförening som uppfyller de av fullmäktige fastställda villkoren för att erhålla sådant bidrag.
Äldrenämnden är system- och finansieringsansvarig nämnd för kundvalssystemen inom sina ansvarsområden.
Överförmyndarnämnden utövar tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män.
Lagen säger:
"I varje kommun skall finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd vars uppgift är att utöva tillsyn över förmyndares, förvaltares, och gode mäns förvaltning. Denna tillsyn avser att i möjligaste mån hindra rättsförluster för personer som själva inte kan tillvarata sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, det vill säga gamla, sjuka, handikappade och barn.
Nämndsekreterare:
Carin Arbell
Förtroendevalda i överförmyndarnämnden
Protokoll och beslutsunderlag (från och med maj 2024)
Tidigare protokoll och beslutsunderlag (till och med april 2024)
Sidan uppdaterades: