Hoppa till innehåll

Nacka kommun flaggar på halv stång

Nacka kommun flaggar idag på halv stång för att visa deltagande med Örebro och alla som drabbats av tragedin igår.

– Vi är många som känner oro och bestörtning med anledning av gårdagens händelse. Jag vill uppmana alla vuxna att finnas tillgängliga för framför allt barn och unga som har ett behov av att prata om det som har inträffat, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

– Mina tankar går till alla drabbade. Som det ser ut nu verkar händelsen i Örebro varit mycket svår att förutse. Det är vårt ansvar att kontinuerligt säkerställa att vårt säkerhets- och trygghetsarbete är väl fungerande, säger stadsdirektör Victor Kilén.

Kommunens beredskap och trygghetsskapande åtgärder

Trygghetsskapande information och samtal

De kommunala skolornas rektorer har under gårdagen och dagen idag gått ut med trygghetsskapande information till sina medarbetare och vårdnadshavare. I informationen finns bland annat användbara länkar som kan användas i kommunikationen med elever.

Under onsdagen förs samtal i skolorna och vid behov kommer även tid för extra samtal att möjliggöras. Vuxennärvaron intensifieras och skolpersonalen gör sitt bästa för att möta alla barn och elever utifrån deras behov och tankar.

Applikation för en effektiv krishantering

De kommunala skolorna har sedan september en applikation för att möjliggöra en effektiv krishantering. Om en incident inträffar kan man via appen larma, kalla in kollegor, ha tvåvägskommunikation, masskommunikation och meddela varandra om man är okej.

Övning i inrymning och utbildning i pågående dödligt våld (PDV)

Flera av skolorna har de senaste åren haft övningar med sina medarbetare i inrymning. Majoriteten av dem har haft samtal och utbildning i frågan. Medarbetarna är därmed insatta i riktlinjer kring hur man ska agera vid en eventuell inrymning.

Alla skolledare inom de kommunala skolorna har fått utbildning i PDV, av ett externt företag.

Samarbete med SSPF (samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid) och annat förebyggande trygghetsskapande arbete

De kommunala skolorna har ett mycket gott samarbete inom SSPF. Inom SSPF sker trygghetsskapande och förebyggande arbete.

Skolorna arbetar vi dagligen med att skapa trygga barn och elever genom förebyggande arbete. Inom skolans kärnuppdrag ingår att arbeta med värdegrundsarbete, demokratifrågor och allas lika värde.

Elevhälsan finns på alla skolor vilket möjliggör en tillgång till kuratorer och psykologer.

Fristående skolors krisberedskap

Kommunen granskar i sin tillsyn av fristående förskolor att de har en plan för krisberedskap, och rutinerna är tydligt synliga. Detta följs även upp för de kommunala förskolorna. Frågor om säkerhet har varit i fokus på rektors och huvudmannamöten för alla förskolor och skolor som verkar i kommunen. Även här planeras en workshop kring säkerhet och krisberedskap.

Säkerhetsarbete inom Komvux

Nacka kommun har nära kontakt med de olika anordnarna inom Komvux och har kontinuerligt talat om frågor kring säkerhet, till exempel om hur anordnarna minskar risken att obehöriga kommer in i lokalerna. I maj finns även en inplanerad workshop om säkerhet med anordnarna inbokad. Nackas fristående anordnare har även kris- och säkerhetsrutiner för att kunna hantera uppkomna situationer. Under eftermiddagen igår bad kommunen anordnarna att förmedla deras krisplaner, planer för hantering av PDV och andra aktuella rutiner till kommunen för att vi ska kunna skapa oss en uppdaterad bild av nuläget.

Övergripande trygghetsskapande arbete

Kommunens ordinarie trygghetsskapande resurser:

  • Våra "goda krafter": Polarna, trygghetsvärdar, SSPF-samordnare, fritidsgårdar, ambulans, räddningstjänst, elevhälsa och polis.
  • Arbetsgrupperna Trygg och säker (en grupp per kommundel med representanter från kommunen, civilsamhället och näringsliv som utifrån aktuell lägesbild beslutar om åtgärder).
  • Samverkan med civilsamhället.

Krisstödjande resurser vid allvarliga händelser:

  • Kommunalt krisstöd – POSOM (psykiskt och socialt omhändertagande)

Stöd vid oro

Bris (Barnens Rätt i Samhället) har bra information om hur du som vårdnadshavare eller viktig vuxen kan prata med barn om otäcka händelser: Så pratar du med barn om otäcka händelser

Den som är ung kan också alltid ringa direkt till Bris om man mår dåligt. Man behöver inte säga vem man är och samtalet kostar ingenting.

Telefonnummer till Bris: 116 111

Vi har samlat länkar till organisationer och myndigheter som på olika sätt kan ge dig som barn eller ungdom råd och stöd: Stöd för dig som är barn eller ungdom

Information från polisen

Det är viktigt att inte sprida rykten och spekulationer vid en sådan här allvarlig händelse. Följ gärna Polisens officiella information: Polisen.se

Sidan uppdaterades: