Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Augusti

Nacka är en av Sveriges mest kostnadseffektiva kommuner

I Dagens samhälles senaste undersökning av kommunsektorns allra viktigaste nyckeltal för kostnadseffektivitet, nettokostnadsavvikelsen, hamnar Nacka kommun på sjätte plats. Det innebär att Nacka har en lägre kostnad för förskola, fritidshem, grundskola, gymnasieskola, individ- och familjeomsorg samt äldreomsorg än förväntat.

– Den här undersökningen visar att Nacka har bland de lägsta kostnaderna och andra undersökningar bekräftar att vi har det utan att tumma på kvaliteten. Bland annat visar Kvalitetsanalys 2023 från förskola till gymnasieskola att Nacka är en riktigt bra förskole- och skolkommun. I Nacka prioriterar vi våra kärnverksamheter och jag är övertygad om att kundvalen i Nacka bidrar till att hålla en hög effektivitet och kvalitet som i sin tur bidrar till att Nackaborna får maximalt värde av skattepengarna, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande.

– I Nacka garanterar vi kvalitet i välfärden genom att ge Nackaborna rätt att välja mellan många olika auktoriserade aktörer som vi noggrant följer upp. Det gör att invånarna får direkt inflytande över den service de har rätt till, vi sätter med andra ord kunden i centrum. En del av Nackas styrmodell anger även att verksamheterna ska vara bland Sveriges 10 procent bästa sett till kvalitet och 25 procent mest kostnadseffektiva. Det är därför väldigt glädjande att se att vi tillsammans med andra kommuner i Storstockholm ligger i toppen och att vi dessutom har förbättrat kostnadseffektiviteten i jämförelse med tidigare år, säger Victor Kilén, stadsdirektör.

Läs mer om Dagens Samhälles undersökning

Läs mer om Nackas kundval

Sidan uppdaterades: