Likviditeten i kommunen samordnas med kommunens bolags genom ett så kallat koncernkonto. Nacka kommuns bolagsstruktur består av Nacka Stadshus AB, Nacka Energi AB inklusive dotterbolag, Nacka vatten och avfall AB, Centrala Nacka marknadsbolag AB och Boo 1:207 AB. Läs mer om Nackas organisation
Nacka kommuns koncernbank med dess medelsförvaltning styrs utifrån styrdokumenten Reglemente för medelsförvaltning (beslutas av kommunfullmäktige) och Kommunstyrelsens bestämmelser för medelsförvaltning.
Finansverksamheten ska:
Medelsförvaltningen ska medverka till att kapitalanskaffning och kapitalanvändning i kommunen och dess företag blir effektiv. Verksamheten ska bedrivas utan spekulativa inslag, så att en betryggande säkerhet alltid upprätthålls.
I Kommunstyrelsens bestämmelser för medelsförvaltning är de limiter som ska gälla för att begränsa risktagandet fastställda.
Läs mer:
Nacka kommun har per den 22 oktober 2024 dragit tillbaka sin rating, vilket skedde på kommunens egen begäran. Ratingen var vid tillbakadragandet AAA med en stabil ratingutsikt. Allt sedan kommunen erhöll sitt första kreditbetyg 2018 har kommunen haft det högsta möjliga ratingbetyget, AAA.
Upplåning görs i Nacka kommun framför allt via certifikat, för löptider under ett år, och via obligationer, för löptider längre än ett år. Kommunens upplåningsprogram är:
Det är ett kortfristigt upplåningsprogram, certifikatprogram, med löptider under ett år och med en ram om fyra miljarder kronor. Arrangör för upplåningsprogrammet är Handelsbanken och emissionsinstitut är Danske Bank, Handelsbanken, SEB och Swedbank.
Det är ett långfristigt upplåningsprogram för obligationer med löptider från ett till högst 15 år och med en ram om fyra miljarder kronor. Arrangör för obligationsprogrammet är Handelsbanken och emissionsinstitut är Danske Bank, Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank.
Läs mer om MTN-program:
Slutliga villkor under Nacka kommuns svenska MTN-program
Kommuncertifikatprogram
Nacka kommun har genom sitt MTN-program även möjlighet att emittera gröna obligationer. Den gröna obligationen stärker förutsättningarna för kommunens miljöarbete och bidrar till att uppfylla kommunens miljömål.
Nacka kommuns gröna ramverk – liksom andra svenska kommuners ramverk – följer principerna i Green Bond Principles (GBP). Ramverket anger vilka projekt som kan finansieras av den gröna obligationen. Ramverket tydliggör för investerare Nacka kommuns krav på de projekt som kommer att finansieras med hjälp av gröna obligationer.
Cicero (Centrum för internationell klimat- och miljöforskning – Oslo) har lämnat en second opinion på ramverket. En extern bedömning styrker trovärdigheten i ramverket. Cicero klassificerar Nacka kommun med en mörkgrön nyans, vilket är den högsta bedömningen. Detta återspeglar obligationernas klimat- och miljöambitioner och robustheten i strukturen för styrning av ramverket för gröna obligationer.
Ett separat ramverk, Grönt finanseringsramverk (2023-04-24), anger vilka projekt som kan finansieras av den gröna obligationen. Möjliga gröna kategorier är: Förnybar energi, Energieffektiviseringar, Hållbara transporter, Energieffektiva lokaler och bostäder, Avfallshantering, Vatten och avloppsvattenhantering, Klimatanpassningsåtgärder samt Miljöåtgärder. Det handlar om investeringsprojekt som redan är beslutade av kommunfullmäktige.
Sidan uppdaterades: