Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Kunskapsresultat på låg-och mellanstadiet

Under vårterminen 2024 genomfördes nationella prov i årskurserna 3 och 6 i hela landet. Det gjordes också en mätning av läsförståelsen hos elever i årskurs 1. Resultaten ligger i årskurs 1 och 6 stabilt på en hög nivå i Nacka. I de nationella proven i årskurs 3 fortsätter den tidigare nedgången i andelen elever som klarar alla de nationella delproven i matematik och svenska och kommunens målnivå uppnås därför inte. Med tanke på vikten av tidiga insatser för elevers skolframgång är utvecklingen i lågstadiet viktig att fortsätta bevaka.

Drygt 95 procent av eleverna i årskurs 1 klarar läsförståelseprovet

På nationell nivå fastställs kriterier som beskriver den miniminivå som alla elever förväntas ha uppnått i läsförståelse i slutet av årskurs 1. Andelen elever i Nacka kommun som klarat minst denna nivå i läsförståelse i årskurs 1 är 95,2 procent, vilket är i princip samma nivå som läsåret innan. Liksom förra året är det en högre andel elever i gruppen som går i kommunala skolor som har klarat läsförståelsen än i gruppen som går i fristående skolor i Nacka.

Nedåtgående trend för årskurs 3 i matematik och svenska

I årskurs 3 minskar andelen elever som i de nationella proven klarar alla delprov i matematik och svenska och uppgår nu till 69 procent. Nacka kommuns mål är 82 procent. Sedan pandemins slut har andelen elever som i årskurs 3 klarar alla nationella prov minskat något varje år.

Stabila resultat i årskurs 6

I årskurs 6 testas elevernas kunskaper i svenska, matematik och engelska. Resultaten är stabila, 93 procent av eleverna klarade godkänt i samtliga nationella prov vilket ligger på samma nivå som förra året. Resultatet i engelska sticker ut, där lyckades hela 99 procent nå godkänt, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Proven syftar till att vara ett stöd för lärares bedömning av en elevs kunskaper och, i årskurs 6, för betygsättningen.

Utbildningsenheten följer upp

Av förra höstens resultatdialoger med grundskolans rektorer framkom att det finns utmaningar redan i lågstadiet med att alla elever ska klara kravnivåerna och att det pågår mycket insatser vid såväl de kommunala som fristående skolorna för att främja inte minst elevernas språkliga utveckling, bland annat intensiv lästräning och utveckling av undervisningen i svenska som andraspråk. Utbildningsenheten kommer i höst att följa upp kunskapsresultaten genom kvalitetssamtal om grundskolan med huvudmännen.

Underlag

Utbildningsenheten har sammanställt kunskapsresultaten utifrån den information som enheten tagit emot från de fristående grundskolorna och Välfärd skola (de kommunala grundskolorna) efter att läsåret 2023/24 avslutats.
De resultatmått som presenteras här redovisas inte på nationell nivå, vilket är skälet till att ingen jämförelse kan göras med andra kommuner, länet eller riket.

Läs hela tjänsteskrivelsen här

Sidan uppdaterades: