- Jag märker att många företagare i Nacka är engagerade i miljöfrågan vilket är kul att se. Energi- och klimatrådgivningen är en viktig och matnyttig kontakt, det finns nästan alltid miljöaspekter i verksamheten som kan förbättras. Vi arbetar också med att skapa plattformar för samarbete där olika aktörer kan dra nytta av och inspirera varandra. Exempelvis har vi det relativt nystartade Hotellnätverket för klimatet, där vi samlar hotell i och utanför kommunen. Vi lyfter viktiga frågor på våra nätverksträffar och lyssnar på insatta talare och inspiratörer, säger Per Lesse, energi- och klimatrådgivare i Nacka (på bilden).
Elektrifiering och solceller i topp
Under 2024 genomförde landets energi- och klimatrådgivare totalt närmare 22 000 rådgivningar till målgrupperna hushåll, föreningar och företag. Drygt hälften av rådgivningarna berörde elektrifieringen, med frågor kring exempelvis solceller, elbilsladdning, energilagring och effektbalansering.
Drygt 15 procent av rådgivningarna riktades mot landets små- och medelstora företag. De företag som fått hjälp av rådgivningen är alltifrån fastighetsbolag, hotell och restauranger till industriföretag och jordbruk. En stor del av företagsrådgivningarna handlade om hur företag kan arbeta mer systematiskt och bygga upp ett långsiktigt energiarbete. Insatserna var en del av en nationell satsning inom energi- och klimatrådgivningen där målet var att öka antalet rådgivningar gentemot målgruppen.
– Företag spelar en viktig roll för Sveriges energiomställning. Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att hjälpa små- och medelstora företag att komma i gång med att effektivisera energianvändningen. De kommunala energi- och klimatrådgivarna är ett viktigt stöd i företagens energiarbete, säger Annika Nilsson, programansvarig för energi- och klimatrådgivningen på Energimyndigheten.
Insatser för ökad kunskap om energiberedskap
Energimyndigheten har även ett ansvar för samordningen av den övergripande försörjningstryggheten inom energiområdet. I det arbetet ingår att genomföra olika kunskapshöjande insatser gentemot bransch och konsumenter. Under 2024 genomfördes en bred informationsinsats om energiberedskap. Bland annat deltog många av landets energi- och klimatrådgivare i lokala aktiviteter kopplade till beredskapsveckan.
Opartisk information – nu även på webben
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finns i hela landet och finansieras med stöd av Energimyndigheten. I augusti lanserades en gemensam webbplats för rådgivningen som sedan den publicerades har haft över 100 000 besökare. På webbplatsen www.energiochklimatradgivningen.se finns kontaktuppgifter till alla energi- och klimatrådgivare i hela landet och en evenemangskalender för lokala och digitala föreläsningar och seminarium. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt.
För att få kontakt med klimat- och energirådgivningen kan du maila energiklimatradgivningen@nacka.se eller ringa 08-718 80 00.
Bilden: Fördelningen av ämnesområden som tas upp vid rådgivning baserat på alla målgrupper. Data finns enbart för 2024 då statistikinsamlingsverktyget är nytt. (Vid tredje stapeln, "Egenproduktion och lagring" har texten halkat ur bild tyvärr).
Sidan uppdaterades: