Bilden ovan: Regnbädd på Nobelberget i Sickla. Foto Thomas Klomp
Efter flera års utveckling har Nacka kommun etablerat en ny standard för regnbäddar längs gatorna i Nacka stad.
- Eftersom stadsmiljön till största delen består av hårdgjorda ytor är det viktigt att ha genomtänkta och effektiva lösningar för att ta hand om dagvattnet, förklarar Agata Wehlin, som är dagvattenspecialist och haft en viktig roll i arbetet med att utveckla de nya regnbäddarna.
Varje sluten regnbädd består av en betongram med kraftiga galler ovanpå, som ska tåla belastning av tunga fordon. Under gallret finns ett tomrum där vatten kan lagras och en bädd med olika typer av jordlager som fördröjer och renar vattnet, samtidigt som ett träd i varje regnbädd ska kunna växa och trivas.
Foto: Agata Wehlin visar en sluten regnbädd vid Värmdövägen för Petra Wallberg och Erik Karlsson från branschorganisationen Svenskt Vatten
Längs Värmdövägen i Centrala Nacka har regnbäddarna placerats tätt för att kunna ta emot vatten från vägen. De är öppna och planterade med en stor mängd olika perenner som bidrar med grönska och trivsel för alla som rör sig längs gatan. Om ett par år kommer de även att delvis skärma av biltrafiken och skapa en behagligare och säkrare miljö för gående och cyklister. En liknande typ av regnbäddar finns även längs Sickla industriväg och på Norra Nobelberget.
- Att regnbäddarna renar dagvattnet innan det släpps ut i våra vattendrag är väldigt viktigt för att uppnå kommunens miljömål om god ekologisk och kemisk status, samt för att stoppa övergödningen, konstaterar kommunens vattenstrateg Sofia Åkerman, som också deltog vid besöket.
I samband med att Nacka stad byggs ut har 60 regnbäddar anlagts för att ta hand om dagvatten, alltså regn- och smältvatten, från vägar och andra hårdgjorda ytor. Regnbäddarna bidrar till stadsmiljön på flera sätt: först och främst tar de emot vattnet och filtrerar det från föroreningar innan det rinner vidare till sjöar och vattendrag. Genom att vi planterar träd och andra växter bidrar de dessutom till behagligare klimat, renare luft och en vackrare stadsmiljö.
Ovan: Dagvattenhantering på en gård på Nobelberget i Sickla. Foto Thomas Klomp.
Läs mer om hur Nacka hanterar dagvatten
Läs mer om hållbar dagvattenhantering på Svenskt vattens webbsida
Sidan uppdaterades: