Nacka vatten och avfall träffade kändiskocken Paul Svensson en vårdag i april. Det blev ett inspirerande möte med fokus på matavfallssortering och hur vi kan ta tillvara på all vår mat utan att behöva kasta något.
- Ett viktigt första steg är att sortera ut allt matavfall. Det blir sedan till biogas och biogödsel, en helt ny produkt, säger Paul Svensson. Miljövinsten blir desstutom enorm, fortsätter han.
Har du inte kommit igång med matavfallssorteringen än? Anmäl dig redan idag säger Paul:
– Intresset för matlagning, odling och hållbarhet har alltid funnits. Men också en frustration, menar Paul. Det första man får lära sig som kock är att tournera. Det vill säga skala och skära potatisen i en sjukantig, avlång form. Resten av potatisen slängs. Men det många inte tänker på är att skalet faktiskt är den smakrikaste delen av potatisen. Och genom att kasta skalet går man miste om en fantastisk smakupplevelse.
Vad kan vi göra för att bli bättre på att ta tillvara på all mat?
- Jag tror att vi behöver bli bättre på att smaka och lukta oss fram. Men även förstå skillnaden mellan matavfall och matsvinn. Matavfall är oätliga delar som t.ex. lökskal, köttben och kaffesump. Matsvinn är ju faktiskt livsmedel som är fullt ätbara men som ändå kastas, som till exempel morotens blast, broccolins stam och potatisskalen. Och förstås det vi inte ätit upp på tallriken.
Men det här med matsvinn? Är det inte jobbigt att ta tillvara alla rester som uppstår i vardagen?
– Jag tycker för det första att man inte ska tala om ”rester” utan snarare ”förberedelser” till en ny rätt. Har man till exempel rostade grönsaker kvar från middagen, blir det en jättevinst dagen efter om man ska göra en tomatsås. Plötsligt har man sparat in den tid det tar att rosta grönsaker för att få en mustig tomatsås samtidigt som man får en smakintensitet, mindre matkostnader, vunnen tid och lägre avfallsavgifter. För att inte tala om den enorma miljövinst man gör.
Det går ju inte att ta tillvara på allt, som till exempel äggskal och avokadokärnan. Det ska sorteras som matavfall. Men är inte det jobbigt att matavfallssortera? Det kladdar väl också - och luktar illa? Vad säger du om det?
– Att det är en myt som måste begravas. Matavfallet blir till biogas och biogödsel, helt nya produkter. Och att vara med i det skapandet är en tillfredsställelse och rentav ett lyckofenomen. Att faktiskt vara med att bidra till något gott. Nuförtiden är avfallshanteringen dessutom mycket fräschare. Sopkärl luktar inget nuförtiden. I de gröna kärlen finns inget som kan lukta. Och dem bruna töms så ofta att det inte hinner börja lukta.
I Nacka sorterar fler än 60 % av hushållen och 44 % av verksamheterna sitt matavfall. Matavfallet som samlas in i Nacka transporteras sedan till en rötningsanläggning i Huddinge. Där omvandlas det till biogas och biogödsel. Biogas kan bland annat användas som drivmedel istället för bensin och diesel medan biogödsel kan ersätta konstgödsel på åker- och skogsmark.
Sidan uppdaterades: