Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Insamling på populära platser

Från och med den 1 januari 2026 ska Sveriges kommuner enligt regeringsbeslut ordna separat insamling av förpackningar på torg, i parker och andra populära platser. I Nacka inleds nu gradvis införandet av avfallsorteringskärl på aktuella platser för att möta de kommande kraven, vilket också är en del av kommunens arbete för minskad miljöpåverkan.

Sedan 1994 har de företag som tillverkar förpackningar varit ansvariga för både insamling och återvinning. Nu ändras detta i och med att Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar 6. kap. 8 § börjar gälla.

Förordningen innebär att företagen fortfarande kommer att ha ansvar för att återvinna förpackningarna, men det blir kommunernas uppgift att se till att invånare kan sortera sina förpackningar, så att kommunerna kan samla in och producenterna återvinna dem.

Förordningen gäller allmänna områden:

1. som har en yta som överstiger 2 000 kvadratmeter,
2. där det uppkommer betydande mängder förpackningsavfall, och
3. där kommunen har renhållningsansvar enligt 2 § lagen (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

Vilka förpackningar gäller det vid torg och parker?

Det gäller kartong- och pappersförpackningar, plastförpackningar samt färgat och ofärgat glas, som samlas i ett gemensamt kärl.

Arbetet med att byta till återvinningskärl har inletts

Först ut med avfallssorteringskärlen enligt kommande regler är Boobadet, Källtorpsbadet och Båthöjdens lekplats, där tidigare sopkärl plockas in och ersätts med de nya återvinningskärlen. Under 2025 fortsätter utbytet från sopkärl till avfallsorteringskärl vid fler av de torg och parker i kommunen som omfattas av kravet i Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar 6. kap. 8 §.

Klimatfördelar med återvinning och återbruk

Vid återvinning av en plastförpackning halveras klimatavtrycket jämfört med om den slängs i soppåsen och går till förbränning. Idag slängs hälften av all plast i Sverige soppåsen i stället för i plaståtervinningen, vilket let leder till onödiga klimatutsläpp. Om varje svensk invånare återvinner en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska motsvarande utsläppen från 1 200 bensindrivna bilar per år.

Papper kan bli nytt papper upp till sju gånger och metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst. Därför är det så viktigt att vi återvinner förpackningar i stället för att slänga dem i soppåsen.

Genom att själv återbruka eller lämna för återbruk minskar klimatavtrycket ytterligare, då produkten används om och om igen. När det inte går längre sorteras den i återvinningen.

Nytt gemensamt skyltsystem i hela Norden för tydlighet

För att göra sortering ännu enklare har ett nytt system med skyltar för olika typer av avfall introducerats i Sverige, även i hela Norden. Symbolerna som exempelvis används på sopkärl, återvinningsstationer och återvinningscentraler är desamma som på många förpackningar. Detta gör det tydligt hur varje förpackning ska sorteras.

Symbolerna för respektive återvinning och vad du kastar och inte kastar där:

Restavfall

Här kastar du: Det du inte kunnat sortera till återvinning.

Här ska du inte kasta: Sådant som går att återvinna.

Plastförpackningar

Här kastar du: Plastpåsar, schampoflaskor, frigolit, plastfolie, tandkrämstuber och créme fraiche-burkar. Inga matrester, men kladdigt är okej.

Här ska du inte kasta: Större plastföremål som plastkrukor, leksaker, plastmöbler, tvättkorgar och pulkor.

Papperförpackningar

Här kastar du: Pasta- och äggkartonger, mjölk- och juiceförpackningar, mjölpåsar, papperskassar, toarullar och omslagspapper.

Här ska du inte kasta: Plastkorkar, som tas av förpackningen och läggs i plastinsamlingen.

Glasförpackningar

Här kastar du: Flaskor och burkar – utan lock.

Här ska du inte kasta: Dricksglas, keramik, speglar, porslin och glödlampor.

Pant

Här kan du lämna förpackningar med pant. Det är en så kallad självtömande behållare, vilket innebär att vem som helst får hämta pant här också.

Vad händer med våra förpackningar vid återvinningen?

Glas sorteras och krossas glaset innan det går in i olika återvinningsprocesser. Ungefär 35 procent av allt ofärgat glas och cirka 90 procent av allt färgat glas som framställs i Sverige är av återvunnet glas. En liten del av glaset mals och används i betong.

Insamlade metallförpackningar sorteras som stål eller aluminium och skickas till olika smältverk. Vid återvinning av aluminium sparas 95 procent av den energi som behövs för att framställa nytt aluminium. Motsvarande siffra för stål är 75 procent. Stål och aluminium kan återvinnas många gånger innan kvaliteten påverkas.

Insamlad plast återvinns bland annat till nya sopsäckar, bärkassar, plank och pallklossar och tidningar blir till nya tidningar. Det finns mängder av sätt att återvinna våra förpackningar och produkter på ett klimatsmart sätt.

Läs detaljerat om återvinning på Sveriges avfallsportal sopor.nu.

Vad kan jag själv göra för miljön?

Det finns mycket som du som privatperson kan göra för att minska nedskräpningen i vår miljö. Här har vi listat några förslag på aktiviteter och enkla trix som kan du kan göra för att minska mängden skräp.

  • Börja Plogga – Plogging är en motionsform där man kombinerar joggning med att plocka skräp. Det är ett roligt sätt att kombinera sin vardagsmotions och samtidigt minska nedskräpning.
  • Ta med en påse på din promenad – Ett bra sätt om du vill hjälpa till är att ta med en plastpåse på promenaden, då kan man lätt plocka upp och ta med skräp som man hittar på vägen.
  • Ta med egen mugg till takeaway-kaffe – På allt fler kaféer idag kan konsumenten ta med sin egen kaffemugg för sitt takeaway-kaffe.
  • Ta med din egen påse när du ska handla – När du går och handlar ta med din egen påse istället för att köpa en ny. Då minskar vår plastanvändning och återanvänder det vi redan har.

I Nacka finns två ploggingstationer, där du kan hämta en påse att plocka skräp i innan du påbörjar din joggingrunda.

Här finns det ploggingstationer:

  • Velamsunds naturreservat, vid Velamsunds gårds parkering.
    Kartkoordinater: 59.345895, 18.322975
  • Långsjöns naturreservat, vid östra entrén intill Rådjursvägen-Bävervägen.
    Kartkoordinater: 59.307664, 18.193676

Läs mer om plogging på plogga.se.

Mer information om lagar och regler för avfall

Läs om lagar och regler kring avfall på Naturvådsverkets webbsida.

Läs om avfallssortering och var du hittar återvinningsstationer på sopor.nu.

Läs mer om hur du sorterar avfall på NVOAs webbsidan.

Sidan uppdaterades: