Bagarsjön är övergödd och har haft alltför höga halter av näringsämnet fosfor, vilket lett till syrebrist i sjön. För att sänka halten av fosfor och minska syrebristen genomförde Nacka kommun i juni 2024 en så kallad fosforfällning med hjälp av ett aluminiumrikt mineral för att binda överskottet av fosfor i sjöns bottensediment.
Fosforfällning är en beprövad och säker metod som har använts i många sjöar i Sverige och i andra länder. I Nacka har metoden tidigare använts i Långsjön, Järlasjön, Sicklasjön och Bastusjön. Behandlingarna har gett ett mycket bra resultat och höjt statusen på vattenkvaliteten betydligt.
Fosforöverskottet i Bagarsjön beror på utsläpp från industrier och hushåll under en lång tid. En liknande behandling genomfördes 1997, men har nu upprepas eftersom ytterligare utsläpp från bland annat enskilda avlopp har skett efter den förra behandlingen.
Tekniken har också utvecklats och kan nu utföras på ett effektivare sätt. Bagarsjöns bottenvatten har i omgångar luftats för att undvika syrebrist och för att förhindra att ytterligare fosfor frigörs till vattnet.
Nej, det går utmärkt att bada i Bagarsjön.
En specialbyggd båt tillför långsamt en noga avvägd mängd aluminiumhaltigt mineral. Ämnet sprids dels i vattnet på cirka 2 meters djup, dels i djuphålornas bottensediment. Behandlingen tar cirka en vecka att genomföra.
Nej, behandlingsmetoden är säker. Samma produkt används till exempel för att framställa dricksvatten och är därför godkänd för livsmedelsproduktion.
Det går bra att bada, fiska, paddla och utföra alla sorters aktiviteter precis som vanligt, men undvik att komma i vägen för båten som genomför behandlingen.
Synlig effekt erhålls vanligen redan inom någon vecka. Mineralet reagerar med fosforn och binder den. Därmed är den inte längre tillgänglig för de växtplankton som orsakar algblomningar. Både siktdjup och syreförhållanden förbättras.
Det är en säker och kostnadseffektiv metod som vi har goda erfarenheter av sedan tidigare liknande restaureringar.
Ja, ett klarare vatten utan algblomningar ger bättre förutsättningar för rovfisk som gädda och abborre att trivas. Också undervattensvegetationen gynnas, vilket är en viktig livsmiljö för de arter som utgör föda för fisk.
Nej, behandlingen ger inte några som helst skador på båtar.
Sidan uppdaterades: