Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Reduktionsfiske i Ältasjön

Ältasjön är övergödd och har stora mängder näringsämnen, vilket skapar problem med bland annat risk för algblomningar, grumligt vatten, syrefria bottnar och förändrad biologisk sammansättning. För att komma till rätta med det har ett reduktionsfiske genomförts i Ältasjön.

Färre småfiskar ger klarare vatten

I Ältasjön har det länge funnits stora mängder småfiskar, som braxen och mört, som äter mycket djurplankton. Med minskande mängder djurplankton ökar mängden växtplankton. Mycket växtplankton innebär att vattnet blir grumligt och eftersom småfisk också bökar i botten efter mat, vilket rör upp näringsämnen, försämras siktdjupet ännu mer.

Genom reduktionsfiske, där småfisk avlägsnas, kan man förbättra vattenkvaliteten. Färre fiskar leder till ökad mängd djurplankton, som i sin tur äter mer växtplankton. Med minskad mängd växtplankton minskas också grumligheten och vattnet blir klarare.

Så här går reduktionsfiske till

Reduktionsfisket sker med not, vilket enkelt förklarat är ett cirka 300 meter långt nät med en fångstsäck på mitten, där fisken samlas upp. Under fisket släpps rovfisk som gädda, gös och större abborre tillbaka oskadd, medan mört och braxen tas upp.

Målet med insatsen är att Ältasjön ska få ett klarare vatten med minskad mängd alger, ökad andel rovfisk och en förbättrad ekologisk status.

Reduktionsfiske - Ältasjön nov. 2024 (3) 670x450.jpg
Bild: Fiske med not i Ältasjön.

Arbetet utgår från Stensöbadet, där det står en container för uppsamling av fisken. Den kommer att omhändertas och hanteras som matavfall och därmed bli biogas och gödsel. Ältasjön ligger delvis inom Stockholms stad och arbetet görs i sammarbete med dem.

Varför genomförs reduktionsfisket?

Ältasjöns status och problematik har utretts vid flera tillfällen. Redan 2014 togs förslag fram på åtgärder. Under 2023 gjordes ett provfiske i Ältasjön och det visade att sjöns fiskbestånd var mycket tydligt påverkat av övergödning och har dålig status.

Under 2023 togs även ett underlag till lokalt åtgärdsprogram för Ältasjön fram, vilken rekommenderar att genomföra reduktionsfiske för att förbättra statusen i Ältasjön.

Läs Underlag till lokalt åtgärdsprogram för Ältasjön.

I Ältasjön är det många småfiskar som äter djurplankton, vilket innebär att det blir få djurplankton som äter växtplankton. Stora mängder växtplankton ger grumligt vatten med lågt siktdjup.

Det förstärks av att småfiskarna i form av braxen och mört bökar i bottnen vilket gör vattnet mer grumligt och att näringsämnen från botten kommer upp i vattenmassan igen.

Reduktionsfiske - Ältasjön nov. 2024 (12) 670x450.jpg
Bild: Rovfiskar, som abborre, gös och gädda, släpps tillbaka ut i Ältasjön vid reduktionsfisket, så att reducering av fisk som äter djurplankton sker enligt näringskedjan och sjön får en förbättrad ekologisk balans.

Reduktionsfiske, som även kallas vårdfiske, är en väl beprövad metod som innebär ett riktat fiske, att ta bort framför allt mört och braxen med syfte att förbättra vattenkvalitén och återställa den ekologiska balansen till ett mer ursprungligt tillstånd. Det är entreprenören Klara Vatten AB är företaget genomför reduktionsfisket. På deras hemsida finns mer information och filmer om hur reduktionsfiske går till.

Läs om reduktionsfiske på Klara Vatten ABs hemsida.

Läs om Ältasjön och rapporter om sjön på Nacka kommuns hemsida.

Läs om Ältasjön på Stockholms stads hemsida.

För information kontaktas:

Nacka kommun:
Vattenstrateg Sofia Åkerman
E-post: sofia.akerman@nacka.se
Telefon: 070-431 89 40

Sidan uppdaterades: