Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Groddammen vid Långsjön – ett paradis för grodor och salamandrar

Välkommen att besöka Långsjöns groddamm i Saltsjö-Duvnäs – en liten oas för biologisk mångfald, med sin solbelysta damm och grodhotell, faunadepå och fågelholkar bland fuktälskande växter.

Nu är Långsjöns groddamm iordningsställd och redo för både besökare och nya invånare. Via en trappa i trä ner från Bävervägen kommer du till en vindlande spång som tar dig fram till och runt hela dammen. Här finns en bänk att sitta på där du kan njuta av platsen och upptäcka växt- och djurlivet. Informationstavlor berättar också om vilka djur och växter du kan hitta här.

En oas för biologisk mångfald

Våtmarken är liten men viktig för den biologiska mångfalden. Ytan är främst anlagd för att gynna kräldjur, som grodor och vattensalamander. Men för att de ska trivas krävs även andra djur och växter. Allt hänger ihop.

Färdig damm 1_artikelbild.jpg

Spången visar vägen till dammen.

Solens ljus ger värme

Genom att ta bort träd och höga buskar har vi gett solens strålar möjlighet att nå dammen, för att värma upp vattenytan och göra den så attraktiv som möjligt för lekande grodor och salamandrar. Solen värmer också upp de två grodhotellen, där grodor och ödlor kan övervintra, och som ligger placerade bakom dammen. Grodhotellen är byggda av stenar som ligger arrangerade för att skapa håligheter och ge grodorna en gynnsam plats att övervintra på.

Groddamm 3_före artikelbild.jpg

Tidigare var platsen igenvuxen och snårig med bland annat älggräs och hallon.

Växter och död ved får insekterna att trivas

Runt dammen är fuktälskande växter planterade. De skapar skyddande platser för djur och insekter, men också mat till insekter som letar pollen och nektar. Fågelholkar är uppsatta på träden och olika faunadepåer (högar av död ved) ligger på marken. De utgör viktiga livsmiljöer för insekter och djur, men även för vissa lavar och svampar som trivs i denna miljö.

Stanna på spången – för säkerhets skull

Besök dammen med viss försiktighet. Dammen är djup, och stranden runtomkring kan vara lös och lerig. Bäst är att hålla sig på spången och bänken. Hoppa och klättra inte på grodhotellen - då rasar de ihop och grodorna förlorar sin plats för övervintring.

Hitta hit

Groddammen nås enklast från Bävervägen, nära korsningen till Vargvägen. Närmaste adress: Bävervägen 4 (Långsjöns förskola). Närmaste busshållplats heter Skogalund. Därifrån är det 270 meter att gå. Se platsen på Nacka kommuns webbkarta

Padda i Hästhagen_artikelbild.jpg

Vanlig padda - ett av alla djur som vi hoppas ska trivas i dammen.

Sidan uppdaterades: